Няколко американски щата излагат бременните жени на опасност, като пречат на извършването на аборти под прикритието на ограничения срещу пандемията, заявиха днес наблюдатели на ООН от сферата на правата на човека, цитирани от ДПА и БАТ.

Тексас, Оклахома, Алабама, Айова, Охайо, Арканзас, Луизиана и Тенеси са ограничили достъпа до аборти чрез извънредни заповеди за преустановяване на неналежащите здравни процедури, посочват правозащитните експерти.

"Изразяваме съжаление, че гореспоменатите щати, които имат дълга традиция в рестриктивните практики срещу абортите, очевидно манипулират кризата, за да ограничават сериозно репродуктивните права на жените", каза Елизабет Бродерик, водещ член на Работната група на ООН по въпросите на диксриминацията срещу жените и момичетата.

Подобна политика принуждава жените да пътуват от един щат до друг, за да направят аборт, каза тя.

Органът на ООН за правата на жените разкритикува и позицията на американското правителство по въпроса. Миналата седмица Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID) поиска в писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш от глобалния план на ООН за справяне с Ковид-19 да бъдат премахнати текстовете за репродуктивното здраве.

"Премахването на текстовете за сексуалното и репродуктивното здраве от (плана за хуманитарната реакция) ще има тежки последствия за жените по целия свят", каза Бродерик.