Новият съветник на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан е имал встъпителни разговори с представители на Франция, Германия, Обединеното кралство и Япония. Това съобщи говорителката на Съвета по национална сигурност Емили Хорн, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Съливан е подчертал пред събеседниците си, че президентът на САЩ Джо Байдън има намерение "да укрепи трансатлантическия съюз" с европейските съюзници и да сътрудничи с тях по много въпроси, включително свързаните с Китай, Иран и Русия.

Хорн каза, че в телефонните разговори Съливан е обсъдил въпроси, свързани с политиката към Китай, Иран, Русия, Северна Корея, както и с коронавирусната пандемия.

В същото време стана ясно, че между 100 и 200 членове на Националната гвардия, разположени във Вашингтон, за да гарантират сигурността по време на инаугурацията на Джо Байдън, са дали положителен резултат на теста за коронавируса, предаде Ройтерс, като се позова на американски представител, пожелал да запази анонимност.

Броят може да се увеличи, но все пак е малък процент от разположените в последните няколко дни в града 25 000 военни от Националната гвардия.

Решението да се превърне подземен паркинг в спално помещение на военните от Националната гвардия, защитаващи американския Конгрес, породи полемика.

Част от военните, разположени в столицата след щурма на Конгреса на 6 януари, имаха обичая да си почиват в коридорите на сградата, седнали на земята или на походни легла. Но миналия четвъртък след церемонията по полагане на клетва от Байдън и подновяване на пленарните заседания военните бяха настанени в близък подземен паркинг. Кадри от това импровизирано убежище, в което достъпът до интернет бил ограничен, както и до тоалетни и до електрически контакти, породи гнева на конгресмени от двата политически лагера. Веднага военните бяха върнати в сградата на Конгреса.

Първата дама Джил Байдън пък направи изненадваща визита на група военнослужещи на пост пред Конгреса. Тя им раздаде сладкиши и припомни, че военните от Националната гвардия винаги ще имат специално място в сърцето на всички от семейство Байдън.