Екип за бързо реагиране на ФБР, състоящ се от кибер експерти, заминава за Черна гора, за да разследва голяма и координирана атака срещу правителството и службите на малката балканска страна, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на черногорското вътрешно министерство.

"Това е ново потвърждение на отличното сътрудничество между Съединените американски щати и Черна гора и доказателство, че можем да разчитаме на тяхната подкрепа във всяка ситуация", заяви министерството.

Миналия уикенд Агенцията за национална сигурност на Черна гора съобщи, че страната се намира "в хибридна война в момента", обвинявайки открито Русия за атаката. Междувременно кубинска хакерска група пое отговорност, а експерти заявиха, че може да е дело както на отделни лица, така и на организирани престъпни групи.

Черногорските официални представители заявиха, че Русия има силен мотив за подобна атака, тъй като балканската страна, някога смятана за твърд руски съюзник, се присъедини към НАТО през 2017 г., въпреки силната опозиция от страна на Кремъл. Тя също така се присъедини към западните санкции срещу Москва заради инвазията в Украйна.

Други източноевропейски страни, смятани за "врагове" на Русия, също понесоха кибератаки в последните седмици, включително Молдова, Словения, България и Албания, но атаката срещу инфраструктурата на Черна гора изглежда по-широкомащабна и продължителна, като сред засегнатите услуги бяха водоснабдяването, транспортът и правителствените онлайн услуги.

В понеделник правителствени представители заявиха, че хакерската атака срещу информационната система на черногорските институции продължава, но системата не е трайно увредена.

"Огромна сума пари е инвестирана в атаката срещу нашата система", заяви министърът на публичната администрация Мараш Дукай. Той добави, че неговото министерство не може да установи източника на атаката, но има "силни индикации, че идва от Русия".