Европейската комисия одобри договор с френската биотехнологична компания Valneva за закупуване на на неговата евентуална ваксина срещу COVID-19. Това е осмият подобен договор, уточни говорител на комисията.

Договорът предвижда възможност всички държави от ЕС да купят почти 27 милиона дози догодина и до 33 милиона дози през 2023 година. Тази ваксина е разработена от френския производител в сътрудничество с дружество от САЩ и допълва вече широкия набор от осигурени ваксини за производство в Европа, който включва вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna и Novavax.

Valneva е европейско биотехнологично дружество, което разработва ваксина с инактивиран вирус, направена от живия вирус чрез химическо инактивиране. Това е традиционна технология за производство на ваксини, която се използва от 60-70 години, с установени методи и висока степен на безопасност.

Ваксината на Valneva съдържа неактивен вирус, обособен от живия вирус по химически път, се пояснява в съобщение на ЕК. Това е традиционна технология за производство на ваксини, която се използва от 60-70 години на миналия век, с висока степен на безопасност, се допълва в съобщението.

Тази технология се използва при повечето противогрипни ваксини и при много от ваксините, поставяни в детска възраст.

Засега това е единствената очаквана подобна ваксина срещу COVID-19, поставена на клинични изпитания в Европа, отчита комисията и посочва, че решиението й за нея е въз основа на солидна научна оценка, вземайки предвид използваната технология, опита на дружеството в разработването на ваксини и производствения му капацитет за снабдяване на всички държави-членки на ЕС.

Засега Европейската агенция по лекарствата не е издала положителна оценка за използването на този препарат.Това ще бъде и финалната стъпка за пускането на продукта на пазара.

Преди месец Valneva оповести положителни резултати от "Фаза 3" на изпитването на нейния кандидат за ваксина срещу коронавируса - VLA2001. От компаниоята посочиха, че последното изпитване на 4012 участници на възраст 18 и повече години на 26 тестови места във Великобритания показва, че ваксината е предизвикала по-силен имунен отговор и по-малко странични ефекти от тази на компанията AstraZeneca.

Компанията е сред малкото разработчици на ваксини, които провеждат своите тестове, сравнявайки резултати с тези на вече одобрена от регулатора Covid ваксина, вместо да дава плацебо на част от доброволците, тъй като различните ваксините стават все по-достъпни.

"Тези резултати потвърждават предимствата, често свързани с инактивираните ваксини (съдържащи мъртви микроорганизми със запазена антигенна структура)", каза главният изпълнителен директор на Valneva Томас Лингелбах, добавяйки, че компанията вярва, че това ще има важен принос в борбата срещу Covid-19.

Френската биотехнологична компания се подготвя за изпитвания при деца на възраст от 5 до 12 години и за спонсорирано от Valneva проучване за оценка на ефективността на ваксината VLA2001 за тези, които се нуждаят от бустерна ваксинационна доза.