Европейската комисия съобщи, че не преговаря с производители на възможна ваксина срещу коронавирус от Китай или Русия.

Говорител на комисията уточни, че държавите от ЕС нямат право самостоятелно да водят подобни преговори, нито да внасят и разпространяват ваксини, за които няма одобрение на европейско равнище. Той добави, че в случай на нарушение комисията ще предприеме съответните действия.

Ваксините, които ЕК договаря, ще бъдат произвеждани в Европа, заяви говорителят. Той поясни, че за да бъде пусната на пазара, всяка ваксина предварително трябва да бъде подложена на задълбочена оценка и това предполага да има достатъчно данни за благотворното й въздействие.

След конференцията на Съвета на ЕС за ваксините късно снощи премиерът Бойко Борисов коментира, че е поставил въпроса именно за руските и китайските ваксини - дали държавите-членки ще получават от тях и дали се проучват като варианти.

По-рано тази седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че в най-добрия случай догодина ЕС ще разполага с до 1,2 млрд. дози ваксина и ще бъдат ваксинирани до 700 милиона души. По нейните думи на месец в ЕС догодина се очаква да бъдат доставяни между 20 и 50 милиона дози, като първите мащабни пратки са насрочени за април. Снощи тя допълни, че разпределянето на ваксините между държавите в ЕС ще бъде едновременно.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви след видеоконференцията на европейските държавни и правителствени ръководители, че държавите от ЕС ще получат ваксини срещу коронавирус едновременно.

Тя добави, че до края на годината се очаква комисията да предложи общ формуляр за пътуващите, на чиято основа да бъдат проследявани заразените. По нейните думи 22 държави от ЕС до края на ноември ще разполагат с приложения за проследяване чрез мобилни устройства и настоя възможно най-бързо тези данни да бъдат свързани.

Фон дер Лайен призова за обмен в реално време на изчерпателни данни за развитието на епидемията в ЕС. Тя добави, че ще бъдат свиквани общи заседания на националните и на общоевропейските експерти за обмен на опит в борбата с новото заболяване, за да се избегнат противоречивите послания към гражданите. Председателят на ЕК настоя за по-скорошно взаимно признаване на резултатите от изследванията, както и за бързо изготвяне на националните планове за ваксиниране.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че повечето държави в ЕС връщат ограниченията срещу разпространението на болестта. По неговите думи ЕС обсъжда уеднаквяване на условията за налагане на карантина. Мишел настоя за европейска стратегия за противодействие на дезинформацията за ваксините.