Демонстрациите в Египет навлизат от днес във втората си седмица с искания за демократични и икономически реформи и оставка на президента Хосни Мубарак и неговото правителство, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Тази сутрин 50 египетски правозащитни организации приканиха президента Хосни Мубарак да се оттегли от властта, за да се избягнат кръвопролития, предаде Франс прес.
Те призовават също за "нова конституция, изработена от комисия от представители на всички политически партии и сили, както и на гражданското общество". Петдесетте неправителствени организации настояват и за свикване до шест месеца на свободни и прозрачни парламентарни и президентски избори под надзора на съдебната система.

Интернет комуникациите в страната са прекъснати отпреди 5 дни, а има съобщения, че по-късно днес ще бъдат наложени ограничения и на мобилната телефония. В столицата Кайро манифестациите ще се съсредоточат на централния площад "Тахрир", край президентския дворец и на други важни места. Подобни протести се предвиждат и в други населени места.

Банки, фондови борси и много търговски обекти бяха затворени още през миналата седмица в страната с 80-милионно население. Близо половината от египтяните са на възраст под 35 години, в страната цари мизерия при висока безработица и увеличаване на разходите за живот, посочва ДПА.

Междувременно от българското Министерство на външите работи съобщиха, че сборният пункт за евакуацията на българските граждани от международното летище в Кайро ще бъде Терминал "1", зала "4", която е ВИП-салон. Всички българи, които желаят да бъдат евакуирани, трябва да бъдат на сборния пункт днес най-късно до 15 часа местно време. Полетът за евакуация на българите от Кайро ще се извърши от правителствения авиоотряд "28.

90 български туристи вече се завърнаха от египетския курорт Хургада тази сутрин с чартърен полет на "България Ер".