По думите на очевидци, цитирани от Ройтерс, демонстрантите хвърляли камъни и запалителни бомби по силите за сигурност и подпалили автомобили, предаде БТА. Стотици хора са участвали в сблъсъците на мост в Кайро. По-късно протестиращите са тръгнали към площад "Тахрир".
Армията също се е намесила.

Напрежението между християни и мюсюлмани нарасна през последните месеци, като сегашните сблъсъци са най-сериозните прояви на насилие в Египет след въстанието, което доведе до свалянето на режима на Хосни Мубарак през февруари.

Хиляди християни протестираха вчера в Кайро и Александрия, като скандираха лозунги срещу управляващите военни. Демонстрантите искат правителството да уволни губернатора на провинция Асуан, след като преди няколко дни беше разрушена местна църква. Те обвиняват мюсюлмани, че са атакували храма, след като била разпространена информация, че строежът на сградата не бил законен.

Трагичните събития в Кайро са станали в резултат на заговор, заяви днес египетският министър-председател Есам Шараф, цитиран от ИТАР-ТАСС. Шараф свика извънредно заседание на правителството след размириците.

Египет разпореди вчера да бъдат спрени съдебните процеси срещу цивилни във военни съдилища, посочи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Решението не изключва напълно възможността цивилни да бъдат изправяни пред военни съдилища. Предвижда се лицата, които нарушават военни закони, да бъдат съдени от военни трибунали.
Според правозащитници най-малко 11 000 цивилни са били съдени от военни трибунали след свалянето на Мубарак през февруари.