Управляващата партия "Единна Русия" печели убедително местните и регионалните избори в Руската федерация. Това показват предварителните данни на Централната избирателна комисия, предаде БНР.

Кандидатите на "Единна Русия" запазват постовете си в 14-те региона, чиито жители гласуваха за губернатори. В шест региона гласуването беше за законодателни събрания.

Партията на властта печели навсякъде като получава най-много гласове в Краснодарския край и Пензенска област - съответно по 71 и 75%. Втора политическа сила е Комунистическата партия.

"Единна Русия" получава мнозинство и в парламентите на 12 регионални столици. Резултатът на управляващите е най-добър в столицата на Република Тува Кизил: над 75%, а най-слаб - в Кировска област - около 34%.

Избирателната активност на общинските избори в Москва е близо 34 на сто. Кандидатите на "Единна Русия" печелят 1100 от над 1400 мандата в 125 столични общински съвета.

Гласуването се проведе между петък и неделя в повече от 80 региона на федерацията, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Най-високият резултат сред губернаторите е постигнат от ръководителя на сибирската република Бурятия Алексей Циденов, който според официалните резултати е получил 86,23 процента от гласовете.

Най-скромният резултат от гледна точка на Кремъл е постигнат от Александър Бречалов с официалните 64,38 процента от гласовете в република Удмуртия, която е част от Приволжкия федерален окръг.

Независимите наблюдатели на изборите от организацията "Голос" посочиха многобройни признаци на изборни измами. Руските власти, от друга страна, съобщават, че не са регистрирани сериозни нарушения на изборните правила.

Опозиционни активисти се оплакаха преди изборите, че кандидати, които са се изказвали против войната на Русия в Украйна, не са били допуснати до участие.