Един от всеки петима британци живее в бедност и не се храни пълноценно, сочи статистика. ООН подготвя доклад за начина, по който правителството се бори с нищетата във Великобритания, който ще бъде готов догодина. Още за тревожната тенденция, която се случва и на фона на хаоса около излизането на Великобриния от ЕС - в следващата минута, съобщава БНТ.

На 15 км. от Манчестър - четвъртият по големина град във Великобритания, се намира Атърсли. Селището е изникнало през 60-е години на миналия век. Фургоните, които са социални жилища, приютяват около 5000 души. Тук живее и Емма със семейството си. Като всеки 2-ри жител на Атърсли, няма личен транспорт и когато трябва да пазарува прекосява намиращата се наблизо гора.

"Чувстваме се забравени. Виждате, супермаркетът е голям. Но повечето хора не идват, защото не е по джоба им. Ако искаш да си сигурен, че можеш са платиш тока и газта за месеца, трябва много добре да прецениш колко да похарчиш за храна", казва Емма, жител на Атърсли.

Тя работи като салонен управител в заведение. Печели по-малко от 1000 евро на месец, като в сумата влизат и социалните помощи. Иска ѝ се да има алтернатива на големия хипермаркет, място от което евтино да напълни хладилника си. Признава, че вече ѝ се е налагало да избира дали да топли дома си или да нахрани децата си.

В помощ на най-бедните всеки петък в Атърсли се организира благотворителен пазар, на който хората пазаруват на символични цени.

"Тук тази чанта струва 8 евро, в съседния хипермаркет е 30. В нея има консерви и свежи плодове и зеленчуци, като тиква или авокадо", казва млада жена.

Всички продукти тук са дарения, разпределяни от неправителствени организации. Мнозина от пазаруващите казват, че не са си и помисляли, че ще стигнат до този пазар. Някои дори се срамуват.

"За първи път съм тук... много е смущаващо. Благодарен съм на всички хора, които ни помагат",казва местен жител.

А статистиката е безпощадна - един на всеки петима британци живее е бедност. Въпреки ниските нива на безработица, има цели населени места, които живеят в нищета. Градски транспорт почти няма, няма и магазини - заради липсата на клиенти.

В края на миналата седмица в Лондон беше представен междинният доклад на ООН за крайната бедността и усилията на правителството да се справи с проблема, и заключенията не бяха обнадеждаващи. Окончателният документ се очаква през юни 2019, само няколко месеца след като Великобритания вече трябва да е напуснала ЕС.