Властите в южния индийски щат Керала се опитват да предотвратят ново разпространение на вируса Нипа. На 5 септември 12-годишно момче умря от силно заразната болест. Властите се опитват да проследят неговите контакти, за да изолират контактните лица. Целият близък район е бил отцепен, а в съседните области населението е предупредено.

Това е втората поява на вируса Нипа в Керала през последните три години. Същевременно щатът е силно засегнат и от коронавируса. Почти 70 процента от близо 40 хиляди новорегистрирани случаи на Ковид-19 в Индия са в Керала.

Откриха Нипа първо в Малайзия

Коронавирусът няма общо с вируса Нипа, който за първи път бе открит през 1998 г. в малайзийското селище Сунгай Нипа. Тогава при 229 души беше регистриран енцефалит, както и тежки инфекции на дихателните пътища.

Тъй като повечето засегнати бяха мъже, които работят в кланици, се предполагаше, че инфекцията е свързана с животните. В същото време при прасета в Малайзия се наблюдаваше и далеч по-ограничено огнище на респираторна инфекция, причинена от неизвестен патоген. По-късно стана ясно, че патогенът при прасетата и работниците в кланиците е един и същ. Като предпазна мярка, повече от милион прасета бяха убити в Малайзия - половината от общата популация в страната.

Оттогава силно заразният вирус се е появявал в изолирани случаи - през 2001 и 2003 г. в Бангладеш, и последно през 2018-а година в Керала.

Как се разпространява вирусът?

Вирусът Нипа се среща при вид прилепи (летящи лисици). Те са плодоядни и се хранят с нектар и цветен прашец, за разлика от останалите прилепи, които ядат насекоми и пият животинска кръв. Плодоядните прилепи са два пъти по-големи от насекомоядните и се ориентират с очите си, а не с ултразвук.

Как вирусът се е прехвърлил върху прасета, телета, а накрая и върху хора, все още не е напълно ясно. Има индикации, че хората и животните могат да се заразят чрез от слюнка или урина на прилепите.

Хората и животните пък могат директно да се заразят един друг по въздушно-капков път или чрез допир. Възможно е и предаване от човек на човек. Яденето на замърсени плодове - например такива, които са били гризани от прилепи - също може да доведе до инфекция.

Случаите, регистрирани в Керала през 2018 г., вероятно се дължат на замърсяване на питейната вода: мъртви плодоядни прилепи бяха открити в кладенец в къща на едно семейство в селцето Чангарот с много разболели се негови членове.

Смъртоносен вирус

Вирусът Нипа причинява силно мозъчно възпаление или енцефалит. Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията, инкубационният период е от пет дни до две седмици.

Първите симптоми са подобни на тези при грип: треска, гадене и силно главоболие. Някои пациенти развиват и проблеми с дишането. По-късно се появяват и дезориентация, замаяност и объркване. Пациентите могат да изпаднат в кома и да умрат в рамките на ден или два. Смъртността при Нипа е 70 процента.

Как се лекува Нипа?

Засега няма разработени ваксини или ефективни лекарства срещу вируса Нипа - нито за животните, нито за хората. Само симптомите на пациентите могат да бъдат облекчени със съответните медикаменти. Въпреки това, прилагането на антивирусното лекарство рибавирин показва добри резултати.

След регистриране на инфекция с Нипа, пациентите трябва незабавно да бъдат изолирани и настанени в интензивно отделение, където да се поддържат жизнените им функции. За контактните лица пък се препоръчва карантина, за да се предотврати разпространението на опасното инфекциозно заболяване.

Текстът е публикуван ТУК>>