Мъж с американско и ирландско гражданство беше осъден на 27 години затвор в САЩ за създаване и управляване на компютърни сървъри в тъмната мрежа, съдържащи милиони педофилски снимки, съобщи американското министерство на правосъдието, предаде Франс прес.

36-годишният Ерик Маркес беше един от най-големите разпространители на детска порнография в света, заяви федералният прокурор Джонатан Лензнър в съобщение.

Маркес е държал и е помагал за споделяне на милиони ужасяващи снимки и видеоклипове с насилие над деца, посочи обвинителят.

В периода юли 2008-юли 2013 г. Маркес е управлявал над 200 педофилски сайта в тъмната мрежа. Някои от тях съдържали снимки с изнасилвания и садистични действия срещу кърмачета и съвсем малки деца, според американското министерство на правосъдието.

Близо 2 милиона от тези снимки не са били известни на разследващите.

Маркес рекламира детска порнография, като използва безплатна, анонимна хостинг услуга в тъмната мрежа - област на интернет, достъпна само чрез специален софтуер, позволяващ на потребителите и операторите на уебсайтове да останат анонимни или непроследими.

Хостинг услугата на Маркес включвала сайтове, които позволяват на потребителите да преглеждат и споделят изображения, документиращи сексуалното насилие над деца.

Маркес беше арестуван през 2013 г. в Ирландия при масирана полицейска операция, с участието на американската федерална полиция, както и на Европол.

Той беше екстрадиран в САЩ през 2019 г. На 6 февруари 2020 г. Маркес се призна за виновен, за да избегне съдебен процес.

От присъдата му ще се приспадне времето, прекарано в предварителен арест, но той ще трябва да плати 87 000 долара, определи съдията докладчик Тиъдър Чан.