Главният изпълнителен директор на China Renaissance Holdings и един от най-известните инвестиционни банкери в Китай Бао Фан е изчезнал безследно, съобщиха от компанията, цитирани от Би Би Си. 

След като информацията, че от ръководството на China Renaissance Holdings нямат връзка през последните днис милиардера, който контролира почти 50% от компанията, акциите й се сринаха с над 20 процента на Фондовата борса в Хонконг. 

Бао Фан се смята за основен играч в китайската технологична индустрия, след като извърши някои от най-големите сливания - включително това на приложенията за пътуване Didi и Kuaidi и платформите за доставка на храна Meituan и Dianping.

От Управителния съвет на China Renaissance Holdings уточниха, че не им е известна "никаква информация, която да показва, че липсата на Бао е или може да бъде свързана с бизнеса и/или операциите на групата", както и че фондът и банката работят в нормален режим. 

Компанията не уточнява откога милиардерът е в неизвестност. Китайският бизнес новинарски канал Caixin цитира източници, според които служителите не са успели да се свържат с него от два дни.

Най-малко половин дузина милиардери през последните няколко години са изчезнали за периоди след докладвани конфликти с Комунистическата партия, припомня списание Forbes. Един от тях бе и основателят на Alibaba Джак Ма, който в края на 2020 г. също изчезна от публичното пространство за три месеца, след като направи критични коментари към пазарните регулатори.