Нефтеното петно започна да се образува, след като експлозия причини потъването на платформа на "Бритиш петролиъм" на 22 април.

Обама, който пристигна в южната част на щата Луизиана, за да инспектира дейностите по овладяване на разлива, определи случилото се като сериозно и вероятно безпрецедентно екологично бедствие, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Ние няма да пестим ресурси, за да отстраним причинените щети", заяви той, след като се срещна с щатски и федерални служители в Луизиана. "От първия ден ние се подготвяме и правим планове за най-лошото, като същевременно се надяваме на най-доброто", каза президентът и добави, че правителството няма да си даде почивка, докато изтичането на нефт не бъде спряно, районът не бъде почистен и хората не се завърнат към своето препитание.
Той даде да се разбере, че "Бритиш петролиъм" ще трябва да покрие щетите.
"Би Пи е отговорна за разлива. Би Пи ще плаща сметката", заяви Обама.

Междувременно вицепрезидентът на "Бритиш Петролиъм" Ламар Маккей опроверга в интервю за телевизия Ей Би Си, че експлозията е станала поради нарушени мерки за безопасност. Той твърди, че "техниката е отказала", което провокирало аварията.

Петролният разлив е не само сериозна екологична катастрофа, но може също така да има отрицателен политически ефект върху управлението на Обама в зависимост от това как обществеността оцени действията на правителството в отговор на бедствието. През 2005 г. справянето с кризата, предизвикана от урагана Катрина в Мексиканския залив, се оказа тежко предизвикателство за тогавашния президент Джордж У. Буш, който с реакцията си остави впечатление за липса на съпричастност към пострадалите, коментира АП.