Смята се, че антителата в кръвта на човек, оцелял след заразяване с Ебола, могат да помогнат на друг пациент да се пребори с вируса.

Американската медицинска сестра Нина Фам, заразена с Ебола, съобщи в изявление, че "се чувства добре" и в нейната болница са оптимисти за нейното оздравяване.
Фам каза, че иска "да благодари на всички за техните сърдечни пожелания и молитви", предадоха АП и БТА.

Изявлението бе публикувано от Презвитерианската болница в Далас, щата Тексас, където Нина Фам се лекува от Ебола, след като се зарази, докато се грижеше за либериец, който почина от болестта.

Доктор Кент Брантли, който бе излекуван от ебола миналия месец, отиде лично в Презвитерианската болница в Далас в неделя, за да стане донор на плазма за сестра Нина Фам.

Брантли се зарази с Ебола, докато се грижеше за болни в Африка, и на самия него бе прелята плазма от 14-годишно момче, което оздравя под неговите грижи там.

На Брантли бе приложено и експерименталното лекарство ZMapp, което съдържа антитела срещу Ебола. Неговият производител обаче каза, че запасите от това лекарство са изчерпани, което накара лекарите да преминат към преливане на плазма като алтернатива. 

Вчера бе съобщено за починал от вируса в Германия, но заедно с тожа и за оцелял - изписан напълно здрав след петседмично лечение в Хамбург. 

Оздравяването от Ебола се смята за огромен успех, тъй като 70-80% от заразените с вируса умират.

Починалите от заболяването са вече 4447, а заразените - 8914, посочи заместник-генералният директор на СЗО Брус Ейлуърд, прогнозирайки, че до края на седмицата броят на заразените може да надхвърли 9000.

Известно успокоение

Очаква се Световната здравна организация да обяви край на ограничените епидемии от ебола в Сенегал и Нигерия съответно в петък и понеделник, предадоха Франс прес и ДПА, като цитират комюнике на организацията.

"Ако активното наблюдение продължи и не бъде регистриран нито един нов случай, СЗО ще може да обяви края на епидемията в Сенегал на 17 октомври, тъй като ще са изминали 42 дни след регистрирането на последния случай на заболяването, и също в Нигерия на 20 октомври", се казва в комюникето.

Световната здравна организация реши да раздели страните, засегнати от ебола, на две групи. В първата влизат Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, а във втората - Нигерия, Сенегал, САЩ и Испания, посочва Франс прес.

Данните за епидемията в Нигер и Сенегал остават непроменени от доста време - 20 случа, от които 8 смъртни, в Нигерия и само един случай в Сенегал.