Изчезнали са палатките, няма ги и паянтовите постройки - наоколо се виждат само храсти и изкуствени скали, където гнездят прелетни птици. След няколко месеца строителни работи някогашната "Джунгла" край северния френски град Кале, обитавана от близо 9000 мигранти, се е превърнала в същинско природно пространство.

Вижте снимки >>>

От дъсчената наблюдателница се открива гледка към спокойните води - човек трудно си представя как между шест и девет хиляди мигранти, главно от Судан, Еритрея и Афганистан, са живели тук месеци наред, скупчени в контейнери и колиби, точно срещу бленувания английски бряг.

Това беше най-големият мигрантски лагер във Франция

Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Пръснат на трийсетина хектара по склона край пристанищния път, тук израсна през пролетта на 2015 г. най-големият мигрантски лагер във Франция - малък град в града със собствена църква, джамия и училища, чието пълно разрушаване през октомври 2016 г. предизвика множество пожари.

Районът е реновиран с инвестиции от 1,7 милиона евро, посочва АФП, цитирана от БТА. Теренът е бил разчистен (събрани са 16 тона отпадъци), разкопан, терасиран, обезлесен, а бреговете - моделирани наново с технически средства.

Само няколко щриха напомнят за едновремешната "Джунгла" - пътни указатели за дневния бежански център "Жул Фери", приемал жени и деца, а впоследствие изчистен от азбеста и съборен; графити "love", изписано с червено на електрически стълб; решетките и четириметровият зид, изградени през 2015 и 2016 г. край пристанищния път, за да не скачат мигранти в минаващите камиони.

"Джунглата" беше най-големият мигрантски лагер във Франция

Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

За любителите на разходки пеш са построени две мостчета. Едното води към върха на бункер от времето на Втората световна война, в чието подножие са плажът, местната колония тюлени и самият Ламанш. Другото - към наблюдателница, от която се виждат дюните и водните пространства, привличащи пропъдените преди време прелетни птици: саблеклюни, дъждосвирци и брегови лястовици.

Първите пешеходни алеи са проектирани още през 80-те, но започналото възстановяване и обогатяване на природните пространства, целящо да компенсира ефекта от разширяването на пристанището върху околната среда, бе прекъснато с израстването на бордеите в някогашната Пуста земя - официалното име на "Джунглата".

До края на 2019 г. е предвидено освен това в съседство да бъде създаден паркинг и други пешеходни зони, които ще се разпрострат чак до Фор Вер - горски насаждения и земеделски земи на площ от около 300 хектара между общините Кале и Марк, в които по изчисления на природозащитния център живеят близо 250 вида птици. За целта ще бъдат отпуснати 520 000 евро.

Бежанците бяха изведени от лагера край Кале

Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Превръщането на бившата "Джунгла" в природен парк "днес е глътка въздух за околната среда, но раните все още не са превързани, нито излекувани", изтъква кметът Наташа Бушар. "Лагерът е разтурен, но още не сме обърнали страницата", добавя тя. По данни на префектурата тук и там из Кале живеят и до днес 350 или 400 мигранти.