Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж бе осъден днес на 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция, предаде Асошиейтед прес.

Съдия Дебора Тейлър каза, че Асандж заслужава почти максимална присъда заради тежестта на извършеното от него престъпление.

Нарушението датира от 2012 г., когато основателят на "Уикилийкс" се укри в еквадорското посолство в Лондон, за да предотврати екстрадиране в Швеция. На 29 юни 2012 г. Уестминстърският магистратски съд разпореди задържането му за това, че не се е явил в съдебната зала. Съгласно британското законодателство максималната присъда за това, за което бе признат за виновен Асандж, е една година затвор.

Съдията отхвърли молбата на австралиеца да прояви снизходителност към него, тъй като е прекарал близо седем години в посолството на Еквадор в Лондон.

Основателят на "Уикилийкс" изслуша произнасянето на присъдата със скръстени ръце и без да покаже емоции.

Негови привърженици скандираха "Срам" по адрес на съдия Тейлър.

Асандж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, която искаше да го разпита заради твърдения за изнасилване и сексуално насилие от негова страна. Адвокатите на основателя на разобличителния сайт "Уикилийкс" твърдяха, че той е нарушил условията по гаранцията, защото е бил "отчаян човек", страхуващ се да не бъде екстрадиран в Съединените щати, припомня АП.

Утре Асандж ще се изправи отново пред британски съд, този път по искането на САЩ за екстрадиция по обвинения в хакерство.

Според американската прокуратура основателят на "Уикилийкс" е влязъл в заговор с Челси Манинг, бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, за да проникнат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация. В обвинителния акт се твърди, че 47-годишният австралиец е помогнал на американския военнослужещ да "разбие" през март 2010 г. паролата на американски правителствен компютър с класифицирана информация.

Асандж може да бъде осъден на до пет години затвор в САЩ.

Основателят на "Уикилийкс" бе арестуван в Лондон на 11 април, след като Еквадор отмени правото на убежище, което му бе предоставил.