Италианските лекари и медицински сестри, които бяха временно отстранени заради отказа да се ваксинират срещу COVID-19, ще се върнат на работа от днес, обяви италианският премиер Джорджа Мелони, цитирана от Франс прес и БТА.

През 2021 г. Италия стана първата европейска държава, която задължи всички специалисти по здравни грижи от държавния и частния сектор да се ваксинират под угрозата от преместване на други длъжности или неплатено временно отстраняване.

Разпоредбите трябваше да отпаднат през декември, но това ще се случи още на 1 ноември поради "недостиг на медицински и санитарен персонал", обясни министърът на здравеопазването Орацио Скилачи.

В началото на 2020 г. италианският полуостров беше ударен с пълна сила от коронавируса и регистрира едни от най-тежките загуби на човешки живот след смъртта на 180 000 души.

По думите на Скилачи, в момента влиянието на вируса върху лечебните заведения е ограничено.

Според Мелони отпадането на разпоредбите, които десноцентристите критикуваха и това им донесе гласовете на лекарите антиваксъри, ще позволи на 4000 здравни специалисти да се върнат на работа.

Правителството на Мелони, което е и най-дясно ориентираното от Втората световна война насам, пое ангажимент преди седмица да отмени ограничителните мерки, наложени от предшественика ѝ Марио Драги.