Джорджа Мелони положи днес клетва пред президента като първия крайнодесен премиер на Италия. Тя стана и първата жена в Италия, която заема този пост.

Нейната политическа партия "Италиански братя", която според някои анализатори има неофашистки корени, получи най-добър резултат на парламентарните избори на 25 септември.

Снощи 45-годишната Мелони обяви състава на кабинета си. Нейни коалиционни партньори са дясната "Лига" на Матео Салвини и консервативната "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони.

Министър на вътрешните работи ще бъде Матео Пиантедози - държавен служител без партийна обвързаност. Министерството на отбраната ще бъде оглавено от Гуидо Крозето - един от основателите на "Италиански братя".

Лидерът на партия "Лига" Матео Салвини ще стане министър на инфраструктурата. През 2018 - 2019 година той беше вицепремиер и вътрешен министър в кратковременна коалиция, след чието разпадане мина в опозиция.

Общо девет министерски кресла са определени за представители на "Италиански братя", а по пет за политици от "Лига" и "Напред, Италия". На експертни личности ще бъдат поверени пет поста в правителството.

68-ото правителство на Италия от 1946 г. трябва да се справя със сериозни предизвикателства, включително задаваща се рецесия, растящи сметки за енергия и постигане на единна позиция във връзка с войната в Украйна.

Кабинетът на Мелони ще замени правителството на националното единство, оглавявано от бившия президент на Европейската централна банка Марио Драги, който днес участва на среща на върха на Европейския съюз в Брюксел при една от последните си изяви като министър-председател.