Италианският премиер Джорджа Мелони се свърза с екипажа на Международната космическа станция и разговаря известно време с италианския астронавт там Валтер Виладеи, предаде агенция АНСА, цитирана от БТА.

Връзката Мелони осъществи от импровизирано "студио" насред Колизеума в Рим. На фона, както заяви Мелони, на един от най-невероятните символи на италианската идентичност и на италианската хилядолетна история, италианският премиер каза, че целият народ подкрепя мисията на италианския астронавт. Тя добави, че е много щастлива, че е "виртуално на борда на МКС. Мелони изрази надежда, че в областта на космическите мисии Италия може да постигне още по-голям напредък. После тя разпита астронавта за някои специфики на космическото му начинание и за експериментите, които той планира да направи на борда на МКС. Мелони напомни, че някои изследователски дейности на борда на станцията ще допринесат и за напредъка на познанията, например за нервнодегенеративните болести или за по-добрите лечения на женската плодовитост.

Мелони заяви, че проектът, в който участва Виладеи, допринася и за укрепване на позицията на Италия в сферата на "космическата икономика" и позволява на научната, академичната и промишлената общност да постигнат много значителен напредък. Премиерката добави, че си дава сметка за все по-голямата роля, която космосът ще има в непосредственото бъдеще на хората и заяви, че въвличането на младите поколения във това е фундаментално.

Тя също така благодари и на Виладеи и на екипажа на МКС, че ядат и италианска храна, която им е доставена там и че по този начин подкрепят опита на Италия да впише италианската кухня в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство.