Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че сега е време Великобритания да се подготви за Брекзит без търговско споразумение, тъй като Европейският съюз е отказал да преговаря сериозно, и добави, че освен ако Брюксел не промени позицията си, няма да има сделка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Един бурен финал "без сделка" на петгодишната криза във Великобритания, свързана с Брекзит, би предизвикал хаос в деликатните вериги за доставки, които се простират от кралството към ЕС и отвъд, точно в момент, когато последиците от икономическия удар, нанесен от пандемията от коронавирус, се задълбочават.

На заседанието на Европейския съвет в Брюксел вчера ЕС заяви, че е разтревожен от липсата на напредък и призова Лондон да отстъпи по някои ключови въпроси или да се готви за скъсване на връзките с ЕС от 1 януари догодина.

"Направих извода, че трябва да се подготвим за датата 1 януари с търговски режим, който е подобен на този с Австралия, базиран на обикновените принципи на глобалната свободна търговия", каза Джонсън.

"Освен ако няма фундаментална промяна на подхода, ще се насочим към модела на Австралия. И трябва да го направим с голяма увереност", добави британският премиер.

"Става ясно, че ЕС не иска да сключи сделка по модела на тази с Канада, за каквато първоначално настоявахме. Наистина изглежда странно, че след 45 години членство те могат да предложат на Канада условия, каквито не биха предложили на нас", заключи Джонсън.

Европейският съюз продължава да полага усилия за сключване на търговско споразумение за Брекзит, заяви в отговор председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"ЕС продължава да работи за сделка, но не на всяка цена", каза Фон дер Лайен близо час след изказването на Джонсън, което причини срив на курса на британската лира.

"Както е планирано, наш преговорен екип ще замине за Лондон следващата седмица, за да ускори преговорите", заяви председателят на ЕК.