Бившият британски премиер Борис Джонсън разказа как западните държави са гледали на евентуална руска инвазия в Украйна преди 24 февруари и как са променили отношението си след това. Той открои три водещи държави от ЕС в коментар пред CNN Portugal, който едва ли ще бъде посрещнат радушно в европейските столици.

Джонсън заяви, че Франция е "отричала" перспективата за руска инвазия в Украйна и обвини германското правителство, че първоначално е предпочело бързото поражение на украинската армия пред дългия конфликт.

"Това беше огромен шок... наблюдавахме как се струпват тактически групи от руски войски, но различните държави имаха много различни виждания", заяви Джонсън.

Бившият британски премиер подчерта, че по-късно страните от ЕС са се обединили около Украйна и са започнали да я подкрепят. Въпреки това, каза той, преди руската инвазия позициите на съюзниците са се разминавали.

Например в определен момент Германия е смятала, че ако избухне война, за Украйна ще бъде по-добре да се предаде. "В един момент Германия смяташе, че ако се стигне до инвазия, което би било катастрофа, ще е по-добре тя да приключи бързо и Украйна да се предаде", каза Джонсън. Според него този подход се обяснява с "най-различни икономически причини".

"Не можех да подкрепя това, смятах, че това е катастрофален начин да се погледне на нещата. Но мога да разбера защо са мислили и чувствали така", продължава Джонсън.

До последния момент Франция не е вярвала във възможността за руска инвазия в Украйна. "Няма съмнение, че французите до последния момент отказваха да повярват", твърди бившият британски министър-председател.

Френският президент Еманюел Макрон застана начело на усилията на Европа да разубеди Владимир Путин да нахлуе в Украйна, като го посети в Кремъл само няколко седмици преди руският лидер да нареди на войските си да влязат в страната. В края на март на началника на френското военно разузнаване генерал Ерик Видауд беше наредено да се оттегли от поста си отчасти заради това, че "не е успял да предвиди" руското нахлуване в Украйна, припомня Си Ен Ен.

Джонсън разкритикува и първоначалната реакция на Италия на заплахата от инвазия. Той заяви, че нейното правителство - по това време ръководено от Марио Драги - "на един етап просто каза, че няма да може да подкрепи позицията, която ние заемаме", предвид "огромната" им зависимост от руските въглеводороди.

След нахлуването на Русия отношението на европейските лидери към войната се промени, казва Джонсън.

"Това, което се случи, беше, че всички - германци, французи, италианци, всички, (президентът на САЩ) Джо Байдън - видяха, че просто няма друг избор. Защото не можеше да се преговаря с този човек (Путин). Това е ключовият момент", казва бившият британски министър-председател, като добавя, че "ЕС се е справил блестящо" в противопоставянето си на Русия оттогава насам.

"След всичките ми тревоги... отдавам дължимото на начина, по който ЕС действа. Те бяха единни. Санкциите бяха строги", продължи Джонсън.

След началото на руската инвазия в Украйна Германия, Франция и Италия заявявиха подкрепата си за Киев. Те се присъединиха към санкциите срещу Русия, снабдяват Украйна с оръжие и обещаха да помогнат за възстановяването на страната след войната.

Борис Джонсън бе министър-председател на Обединеното кралство в периода 2019-2022 г.

По време на мандата си Джонсън често критикуваше руската инвазия и установи близки отношения с украинския президент Володимир Зеленски. Джонсън беше принуден да подаде оставка през юли, след като многократни скандали потопиха репутацията му и накараха десетки негови министри да подадат оставка.

Джонсън заяви пред Си Ен Ен, че Зеленски е бил "абсолютно изключителен" в своето ръководство. "Той е много смел човек. Мисля, че историята на този конфликт щеше да бъде напълно, напълно различна, ако той не беше там".

Той добави, че "ако Украйна реши да стане член на ЕС, трябва да го направи. и мисля, че това ще бъде нещо добро за Украйна", като ѝ помогне да постигне политически и икономически реформи (Киев подаде молба за присъединяване към блока по-рано тази година).

Джонсън беше заменен на Даунинг стрийт №10 от Лиз Тръс, която имаше най-краткия мандат от всички британски министър-председатели. Нейният катастрофален седемседмичен мандат бе потопен от "минибюджет", който стресна пазарите и накара световните финансови агенции да изпаднат в тревога.

В евфемистична критика на този минибюджет Джонсън заяви: "Това е нещо все едно аз да свиря на пиано. Отделните ноти звучат съвсем добре, но не са в правилния ред и в правилното време."

Лиз Тръс бе заменена от превърналия се в политически съперник на Джонсън финансов министър Риши Сунак, който в събота посети Киев за първи път като министър-председател на Великобритания, припомня Си Ен Ен.