Касетъчните боеприпаси, които САЩ наскоро изпратиха на Украйна, вече се използват на бойното поле по подходящ и ефективен начин, съобщиха Ройтерс и Укринформ, като се позоваха на Джон Кърби, говорител на Белия дом по националната сигурност.

"Те ги използват по подходящ начин, използват ги ефективно", каза Кърби по време на брифинг, когато беше попитан за касетъчните боеприпаси, които САЩ изпратиха на Украйна този месец.

Кърби отбеляза, че американската страна е получила първоначална обратна връзка от украинците. В този контекст той подчерта, че използването на тези боеприпаси действително е оказало въздействие върху отбранителните формации и маневрите на Русия.

Украинската страна заяви в ОССЕ, че въоръжените сили ще използват касетъчни боеприпаси изключително в районите, където са съсредоточени руските войски във временно окупираните територии, като внимателно ще регистрират всички случаи, посочва Укринформ.

САЩ смятат, че касетъчните боеприпаси, които се отварят във въздуха и изпускат десетки по-малки снаряди, ще помогнат на украинските сили да пробият руските фронтови линии.

Над 120 държави са подписали международната Конвенция за забрана на касетъчните боеприпаси, но САЩ, Русия и Украйна не са сред тях.

По-рано стана ясно, че главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни е обсъдил ситуацията на бойното поле и предоставянето на помощ за сигурността на Украйна с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили, предаде Укринформ.

"Разговарях подробно за оперативната обстановка по цялата фронтова линия. Въоръжените сили на Украйна, въпреки изключително сложните минни полета, създадени от противника и противотанковите заграждения, методично унищожават силите на противника и продължават да провеждат настъпателни операции за деокупация на нашата територия. Имаме успехи в няколко направления. Нашите войници са Герои", написа Залужни в Телеграм.

По думите му по време на телефонния разговор е бил обсъден и въпросът за доставки, свързани със сигурността на Украйна, включително оборудване и боеприпаси.

"Благодарен съм на генерал Мили и на целия народ на Съединените щати за силната подкрепа и диалога, който ще продължим и в бъдеще", подчерта Залужни.

Както бе съобщено, по време на срещата на Контактната група по отбраната на Украйна във вторник е било обсъдено обучението на украинските пилоти на Ф-16 и предоставянето на Въоръжените сили на Украйна на допълнителни системи за противовъздушна отбрана, други оръжия и боеприпаси, припомня Укринформ.