Американският президент Доналд Тръмп е помолил китайския си колега Си Цзинпин, по време на срещата им на съмита на Г-20 в Япония миналата година, да помогне за преизбирането му за втори мандат на изборите през ноември т.г., предадоха световните агенции, цитирайки нова книга на бившия топ съветник на Тръмп Джон Болтън, съобщи БТА. 

Откъси от книгата са публикувани вчера във вестниците "Уолстрийт джърнъл" и "Вашингтон пост". Тя предстои да бъде публикувана под заглавие "Стаята, където се случи това: мемоари от Белия дом".

Според версията на Болтън, по време на двустранната им среща в Япония през юни м.г. Си Цзинпин се оплакал на Тръмп от критиките срещу Китай в САЩ. "Тръмп веднага предположи, че Си има предвид демократите и одобрително отбеляза, че сред демократите има по-голяма враждебност (спрямо Китай)", разказва бившият съветник на Белия дом по националната сигурност.

"След това Тръмп внезапно превключи разговора на предстоящите президентски избори в САЩ и намекна за икономическите възможности на Китай да повлияе на текущата (предизборна) кампания (на Тръмп), като помоли Ки да му помогне за победата. Той изтъкна важността на влиянието на фермерите и на увеличението на китайските покупки на соя и пшеница върху резултата от изборите", пише Болтън, цитиран от Асошиейтед прес.

Болтън казва, че бил готов да цитира и точните думи на президента на САЩ, но му било забранено да направи това. Той нарича действията на президента "сливане в съзнанието му на собствените му политически интереси и националните интереси на САЩ".

Представителят на САЩ на търговските преговори с Китай Робърт Лайтхайзър веднага отхвърли твърдението на Болтън. Вчера Лайтхайзър говори на слушания в комисията на Сената по финансовите въпроси и бе помолен на коментира написаното от Болтън.

"Това е абсолютна неистина. Аз бях там. Не помня нещо такова изобщо да е имало", каза той и нарече твърденията на Болтън "пълно безумие".

В книгата става дума още за невежеството на Тръмп по ключови международни въпроси. Според Болтън, цитиран от вестник "Ню Йорк таймс", президентът не бил уверен дали Финландия не е част от Русия. Авторът, цитиран от АП, посочва, че от безброй разговори, които е имал с Тръмп, ставало ясно неговото "фундаментално неприемливо поведение, което подкопавало самата същност на президентската функция".

Министерството на правосъдието на САЩ вече подаде съдебен иск срещу Болтън за готвената публикация на мемоарите за работата му в Белия дом. Авторът е обвинен в нарушение на задълженията да не разкрива секретна информация, които е поел, ставайки помощник на президента.

Заведеното дело стана причина публикацията на книгата, която трябваше да се появи още през март, да бъде отложена първо за началото на май, а после за 23 юни. Критици смятат, че Белият дом се опитва да не допусне публикуването на пълния текст на мемоарите на Болтън, което може да навреди на позициите на президента в навечерието на президентските избори през ноември.

Болтън разкрива още, че Тръмп в разговор със свои помощници казал, че не желае да бъде предоставяна американска военна помощ на Украйна. На съвещание на 22 май 2019 г. Тръмп казал, че "Украйна се опита да ме унищожи", очевидно имайки предвид действията на украинската страна по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г.

Според Болтън, Тръмп настоявал новоизбраният тогава украински президент Володимир Зеленски да не идва в Белия дом, докато последният не бъде информиран за мнението на американския лидер по този въпрос. Тръмп смятал, че Украйна трябва да окаже съдействие в издирването на компютърния сървър на Националния комитет на Демократическата партия. Демократите тогава твърдяха, че по време на предизборната кампания от 2016 г. сървърът бил подложен на хакерска атака. Тръмп се надявал да накара украинската страна да започне разследване срещу най-вероятния му съперник от демократите на изборите - бившия вицепрезидент Джо Байдън, което обаче така и не станало.

В книгата се казва, че Тръмп поискал уволнението на американската посланичка в Украйна Мари Йованович, защото бил убеден, че именно тя пречи да започне разследването от Украйна. ТАСС припомня по този повод, че Тръмп беше обвиняван от демократите, че е оказвал натиск върху Зеленски за подкрепа в избирателната му кампания в САЩ в замяна на американска помощ за Киев. Именно тези обвинения станаха основание на опита за импийчмънт на Тръмп в Конгреса на САЩ от демократите. Този опит обаче се оказа неуспешен.

Коментирайки стила на Тръмп, Болтън отбелязва, че за него "обструкцията на правосъдието е начин на живот" и критикува демократите, че са провели зле кампанията си за импийчмънт срещу президента, като се фокусирали само върху украинската афера при разследванията си на неговите порочни деяния, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от ДПА.

Вестникът припомня, че Болтън отказа да свидетелства на процеса за импийчмънт на Тръмп в Сената.

Външните министри на ЕС не са обсъждали възможно излизане на САЩ от НАТО, ако Тръмп бъде преизбран, заяви Държавният департамент

Въпросът за възможността САЩ да излязат от състава на НАТО, ако Доналд Тръмп бъде преизбран за втори президентски мандат, не е бил обсъждан по време на видеоконференцията на външните министри от Европейския съюз с участието на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и държавния секретар на САЩ Майкъл Помпейо. Това съобщи изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия Филип Рикър, цитиран от ТАСС, на брифинг във Вашингтон, стенограмата от който разпространи снощи Държавният департамент.

На Рикър бил зададен въпрос дали някой от участниците във видеоконференцията е изразил безпокойство, че преизбирането на Тръмп през ноември ще засили вероятността САЩ да излязат от НАТО. "Отговорът е отрицателен, - казал той. - Аз присъствах по време на цялата пленарна сесия и никой не е казвал такова нещо."

Междувременно в новата книга на бившия съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, откъси от която се появиха в няколко американски вестници вчера, се казва, че Тръмп е бил готов да постави на срещата на върха на НАТО в Брюксел през юли 2018 г. ултиматум за възможното излизане на САЩ от алианса.

"Болтън си спомня момента, когато на съмита на НАТО през лятото на 2018 г. Тръмп взел решение да информира съюзниците, че САЩ ще излязат от НАТО, ако те не увеличат съществено разходите си за отбрана до януари (2019 г.)", писа вчера в. "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС.

"Ние ще излезем и няма да защитаваме онези, които не (заплатят)", се казвало в посланието, което Тръмп продиктувал на Болтън. Последният се опитал да не допусне разгласяване на тази заплаха и се разтревожил още повече, когато Тръмп му казал: "Нима не искате да извършите нещо историческо?", отбелязва "Вашингтон пост" в материала си.

На брифинга в Държавния департамент Рикър казал още, че Вашингтон не поставя Европейския съюз пред избор между САЩ и Китай, и добавил, че с това се занимава Китай. Той потвърдил, че по време на видеоконференцията на 15 юни Борел и Помпейо отделили повече внимание на взаимоотношенията с Китай.

"ЕС през последните месеци направи много изявления за това, че Китай е системен противник и конкурент, но трябва да се търсят пътища за установяване на партньорство с него, когато се налага", посочил Рикър. Според него този подход на Брюксел "до голяма степен съвпада" с позицията на американската администрация на Тръмп.

Рикър отбелязал, че на Китай му допада идеята за разкол в трансатлантическия алианс между САЩ и Евросъюза. "Същността на гледната точка на държавния секретар е, че не ние (американците - б.р.) молим ЕС или влизащите в него страни да направят избор между Китай и САЩ. С това се занимава Китай", добавил Рикър. Той уверил участниците в конференцията, че сътрудничеството между Вашингтон и Брюксел е нерушимо, защото се основава на общност на възгледите и на привързаност към принципите на демокрацията и свободата.

Американското електронно издание "Политико", цитирано от ТАСС, отбеляза по този повод, като се позовава на видни европейски дипломати, че според Брюксел много от последните действия на САЩ подкопават сигурността на континента, и по-конкретно: плановете за изтегляне на част от американските войски в Германия, нежеланието да бъде продължен Договорът с Русия за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия, и излизането от Договора за открито небе.

На същата видеоконференция Борел предложил на Помпейо да бъде създаден "отделен формат на диалог за обсъждане със САЩ на стратегическите предизвикателства от страна на Китай".