Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Болтън написа в Туитър, че е имал "забележителна" среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, предават Ройтерс и БТА. Болтън заяви, че е бил впечатлен от решимостта на Зеленски за истински реформи в полза на украинския народ. Той каза, че е обсъдил и възможността за скорошна среща на Зеленски и американския президент Доналд Тръмп в Полша.

Съветникът предупреди днес по време на визитата си в украинската столица Киев за търговската заплаха от Китай, предаде Ройтерс. Болтън заяви, че е изразил опасенията си от нечестните търговски практики на Китай пред украински служители, сред които и президента Володимир Зеленски.

На въпрос за възможното придобиване от Китай на украинската компания за производство на самолетни двигатели "Мотор Сич" Болтън отговори пред журналисти, че не иска да обсъжда конкретни компании и трансакции и че Украйна сама решава дали да сключва подобни сделки.

"Ние изложихме опасенията си, свързани с нечестни търговски практики на Китай и заплахи за националната сигурност, които сме забелязали в САЩ", каза Болтън на пресконференция в Киев. Болтън заяви, че САЩ са готови да участват във всякакъв възможен формат за намиране на мирно решение на конфликта в Източна Украйна, предаде ТАСС.

Той изтъкна, че въпросът за формата на мирните преговори е бил обсъден с Франция и Германия на срещата на Г-7 в Биариц. По-рано пресслужбата на украинския президент съобщи, че по време на разговора си с Болтън Зеленски е изразил желание САЩ да се присъединят към т. нар. "Нормандски формат", в който участват Русия, Украйна, Франция и Германия.