Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че "през следващите дни" заедно със съпругата си ще замине за Тексас, за да се срещне със семействата на загиналите при стрелбата, открита от 18-годишен младеж в начално училище в градчето Ювалди, съобщи Франс прес.

Ще се надяваме да можем поне малко да утешим общността, която е в шок, каза снощи Байдън в Белия дом.

Все още не са ясни мотивите на Салвадор Рамос, който, въоръжен с полуавтоматична карабина AR 15, откри стрелба в начално училище и уби 19 деца и двама учители.

Властите заявиха, че той е действал сам. Минути преди това извършителят, който бе застрелян от служител на реда, е предупредил в лични онлайн съобщения какво смята да направи.

Трагедията отново разпали обществения дебат в САЩ за контрола върху продажбите на оръжие.

В същото време бившият конгресмен Бето О'Рурк се изправи на крака пред трибуната и прекъсна пресконференция на тексаски служители по повод масовото убийство в начално училище, с викове: "Вие не правите нищо!", предаде Ройтерс.

Демократът О'Рурк, който се кандидатира за губернатор на Тексас срещу републиканеца Грег Абът, започна да крещи срещу събралите се служители, след като Абът завърши описанието на наличните ресурси за психологическа помощ за пострадалите при стрелбата, при която във вторник в град Ювалди, щата Тексас, загинаха 19 деца и двама учители.

Присъстващите освиркаха О'Рурк, а охраната го изведе извън залата след скандала.

"Трябва да си голям мерзавец, за да дойдеш на събитие като това, за да печелиш политически дивиденти", изкрещя един от присъстващите към О'Рурк.

Пред събрали се отвън журналисти О'Рурк каза: "Дължим на тези родители действия. Те искат да направим нещо веднага. Можем да направим нещо веднага. Но, ако продължаваме да приемаме това, то тогава отговорността ще е наша, а не на губернатора".