Джоузеф Робинет Байдън положи клетва пред председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс.

Той използва библия, която е собственост на семейството му от 1893 година. Същата библия Байдън използва и когато положи клетва като вицепрезидент през 2009 и 2013 година.

"Аз, Джозеф Робинет Байдън-младши, тържествено се заклевам да изпълнявам честно задълженията на президент на Съединените щати, и да влагам всичките си сили, за да пазя, защитавам и поддържам Конституцията на Съединените щати. И нека Бог да ми помага", произнесе той традиционните фрази на клетвата.

На инаугурационната церемония присъстваха експрезидентите от двете партии Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама заедно с техните съпруги. Тук бе и досегашният вицепрезидент Майк Пенс със съпругата си, който не отиде на прощалната церемония с досегашния президент Доналд Тръмп на военновъздушната база Андрюс край Вашингтон. От бившите живи президенти не присъства единствено 95-годишният Джими Картър, очевидно поради здравословни проблеми.

Минути по-късно новият президент на САЩ се изправи на трибуната, за да произнесе встъпителната си реч. Първите думи на Байдън бяха: "Демокрацията надделя. Това е денят на Америка. Това е денят на демокрацията. Ден на история и надежда".

Байдън приветства мирното предаване на властта въпреки насилието в Капитолия на 6 януари.

"На тази свещена зема преди няколко дни имаше издевателства, които се опитаха да подринат демокрацията, пред Господа нашата нация е неделима. Гледаме напред и виждаме уникалния американски начин, готов за рискове, оптимистичен, храбър. Като нация следва да бъдем такива хора, заяви новият американски президент.

Байдън похвали "добрите хора" на Америка. "Достигнахме дотук. Но имаме още доста път да извървим."

Той отбеляза, че САЩ минават през времена на предизвикателства и изтъкна в тази връзка коронавирусната пандемия и икономическия спад.

"Малко хора в нашата история са имали по-трудна задача и по-трудни времена в сравнение с тези, в които живее. Вирусът отне толкова много животи за една година, колкото американци са загинали във войни. Цялата планета се бори за оцеляване, на нас ни е ясно, че има домашен тероризъм, крайни политически сили - ние ще се борим с тях и ще ги победим", заяви още Джо Байдън. 

Ключовият рефрен на речта на най-възрастния държавен глава бе единството. Той помоли хората да "започнат начисто" и да не позволяват политиката да бъде "бушуващ огън", който създава разделение.

"Цялата ми душа е в това - да обединя Америка, да обединя хората, да обединя нацията и моля всеки американец да се присъедини към тази кауза. Спрете викането и успокойте страстите. Защото без единство няма мир, нито напредък. Само изтощаващо насилие", заяви Байдън.

Новият американски президент изтъкна, че страната трябва да се обърне към реалните факти, а не към манипулирани истини.

Президентът на САЩ завърши речта си по встъпването в длъжност с послание за надежда.

"Заедно ще напишем американска история на надежда, а не на страх, на единство, не на разделение, на светлина, а не на мрак. История на благоприличие и достойнство, на любов и изцеление, на величие и доброта", каза Байдън.

Той обеща да се бори за общественото благо, а не за лична власт.