Президентите на Китай и САЩ Си Цзинпин и Джо Байдън са се споразумели да се срещнат в кулоарите на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско, предаде Асошиейтед прес, като цитира информиран източник.

Двете страни са постигнали принципно споразумение за провеждане на срещата на върха по време на вчерашните срещи на китайския външен министър Ван И с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, добавя източникът на АП, който е пожелал анонимност. Той добави, че логистични подробности по датата, мястото и други все още се уточняват.

В изявление след вчерашните срещи Белият дом заяви, че двете страни "работят по" уговарянето на лична среща между Байдън и Си в кулоарите на АТИС. Преди това Байдън се срещна с Ван И, като разговаря с китайския представител в продължение на час. Президентът на САЩ "е подчертал, че както САЩ, така и Китай трябва да управляват отговорно конкуренцията в отношенията и да поддържат отворени линии за комуникация", както и "да работят заедно за справяне с глобалните предизвикателства".