Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да номинира Херо Мустафа за посланик в Египет, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Дипломат от кариерата, Херо Мустафа бе посланик на Съединените щати в България от 2019 до 2023 г. Преди това тя е заемала високи постове в посолствата на САЩ в Португалия и Индия, се отбелязва в изявлението.

В Съединените щати посланиците са номинирани от президента, след което кандидатурите трябва да бъдат утвърдени от Сената - горната камара на Конгреса, добавя БТА. 

Междувременно Байдън събра в Белия дом лидери на гръцката общност по случай националния празник на балканската държава, предаде Асошиейтед прес.

Гърция празнува Деня на независимостта на 25 март. По този повод Байдън даде вчера прием за американски политици от гръцки произход и лидери на гръцката общност.

Сред гостите бе актрисата Рита Уилсън. Съпругата на Том Ханкс, която е от гръцки произход, изпълни четири песни на приема в Източната стая на Белия дом.

"Светът дължи много на Гърция, включително революционната идея за демокрация. Революционна навремето, тя продължава да носи полза на хората в наши дни", каза Байдън в деня, когато бе съдомакин на виртуална Световна среща на върха за демокрация, предава БТА.

След като Рита Уилямс изпълни своите песни, президентът на САЩ се върна на подиума, за да я похвали. "Единственото нещо, за което се безпокоя, е вашият вкус за мъже", пошегува се той.

Тогава Том Ханкс се намеси, за да отговори на Байдън в същия шеговит тон. "Не, аз не съм грък, но имах здравия разум да се оженя за такава", каза двукратният носител на "Оскар".