Шофьорът на джип навлязъл в грешната лента за движение и преминал през десетки новобранци от полицейската академия на шерифа на окръг Лос Анджелис, които се движели във формация по време на тренировка рано в сряда, като ранил 25 от курсантите, съобщиха властите, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Най-сериозните наранявания включват травми на главата, счупени кости и "загуба на крайници", заяви шериф Алекс Вилянуева. Той каза, че петима души са с критични наранявания, четирима са със средни по тежест наранявания, а 16 - с леки.

"Засега изглежда, че става въпрос за инцидент, ужасяващ инцидент", каза Вилянуева и добави, че са му казали, че мястото е изглеждало като след самолетна катастрофа.

Маратонки и раница бяха разхвърляни по земята. Наблизо е имало и знак за ограничение на скоростта до 25 мили в час (40 км/ч).

"Имаше толкова много тела, пръснати навсякъде, в различни състояния на нараняване, че беше доста травмиращо за всички участници", каза Вилянуева.

Около 75 новобранци от шерифството на Лос Анджелис и няколко местни полицейски служби тичали във формация по улицата малко преди 6:30 ч. в предградието на Лос Анджелис Уитиър, когато шофьорът се отклонил в грешната лента и налетял върху тичащите, преди да се блъсне в близкия стълб за осветление, съобщиха властите.

"Слава Богу, че има стълб, защото автомобилът се е ударил в него и е спрял, вместо да удари още новобранци", каза капитан Патрик Макдоналд от академията.

Шофьорът е идентифициран само като 22-годишен мъж от предградието Даймънд Бар, който е получил леки наранявания. Шерифът заяви, че полевият тест за трезвеност на водача е бил отрицателен.

Чарли Сампсън, един от началниците на Калифорнийския пътен патрул, който води разследването на катастрофата, заяви, че служителите разглеждат всички възможности, вариращи от умишлено деяние до шофиране под влияние на алкохол или други вещества.

Курсът на новобранците е в осмата седмица на обучение и му предстояли още 14 седмици.

Новобранците се движели в четири колони с две черно-бели радиоколи и осем "регулировчици", облечени в светлоотразителни жилетки, каза Макдоналд. Те били изминали около 1,5 мили (2,4 км) от типичното, 3,5-милно (5,6-километрово) тренировъчно бягане и били облечени с бели тениски и зелени шорти, каза той.

Пострадалите са получили помощ от близката станция на противопожарната служба, но също така някои от най-тежко ранените веднага са били транспортирани директно в болници, което вероятно е спасило живота им, заяви началникът на пожарната в окръга Антъни К. Мароне.