Премиерът на Нова Зеландия г-жа Джасинда Ардърн заяви днес на емоционална церемония, с която се отбеляза втората годишнина от нападенията срещу джамия и ислямски център в Крайстчърч, че страната има дълг да подкрепя своята мюсюлманска общност.

Стотици хора присъстваха на тази церемония, преминала при засилени мерки за сигурност. С нея бе почетена паметта на 51 убити новозеландци и десетки ранени при нападенията на от тежко въоръжен стрелец на 15 март 2019 година, съобщи Франс прес.

Темел Атакокюгю, ранен девет пъти в лицето, ръцете и краката, се разплака, когато си припомни за смъртта на момченце на три години, загинало при атентата, с чийто баща той се е лекувал в болницата.

Ардърн получи силна подкрепа за съчувствието си към оцелелите и семействата на жертвите на стрелбата, както и за бързата реакция и решението да бъде засилен контролът върху огнестрелните оръжия в Нова Зеландия. Тя заяви, че макар думите да има способността да лекуват, те никога не биха могли да променят станалото.

"Мъже, жени и деца загинаха при този терористичен акт. Думите няма да изтрият страха, обзел мюсюлманската общност", заяви Ардърн на церемонията. Страната ни трябва да стане по-единна, горда от своето разнообразие, за което да милее и при необходимост да го защитава енергично, допълни новозеландската премиерка.

Стрелецът, Брентън Тарант, обявил се за суперксенофоб, бе арестувам минути след нападенията и получи доживотна присъда.