Броят на задържаните по време на протестите срещу пенсионната реформа във Франция е нараснал на 457. Това съобщи днес в ефира на телевизия "СиНюз" френският вътрешен министър Жералд Дарманен, цитиран от сайта на медията и БТА.

Ранените досега полицаи и жандармеристи са 441, добави той, като благодари на служителите на реда и огнеборците за работата им по време на проявите.

Милиони излязоха по улиците на редица френски градове вчера в деветия ден на протести, но на места демонстрациите прераснаха в сблъсъци. По думите на министъра само в Париж са били подпалени 903 обекта, инсталирани в публичното пространство, включително контейнери за смет.

В столицата хулигани замеряха полицаите с бутилки, камъни и бомбички, а те отвръщаха неведнъж със сълзотворен газ. Според служителите на реда сред демонстрантите е имало 1500 хулигани, мнозина от които специално са пристигнали този ден от парижките предградия.

В Бордо бе подпалена сградата на общината, а в Лориен, недалеч от Нант - полицейският участък.

Нищо не успокоява настроенията заради опита на правителството да продължи с пенсионната реформа.

"Гняв" е думата на челните страници на днешните вестници.

Синдикатите вече обявиха нов национален протест във вторник.

Във връзка с протестите на контрольорите на въздушния трафик френската гражданска авиация настоя пред авиокомпаниите да анулират 33 на сто от полетите си от и до летище Париж-Орли в неделя и 20 на сто - в понеделник. Поискани са ограничения от 20 на сто и за летищата в Лион и Марсилия.