Италианското антисистемно Движение "Пет звезди" (Д5З) и опозиционната левоцентристка Демократическа партия (ДП) днес оповестиха управленска програма, която да е основа на ново коалиционно правителство, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Двете партии, които традиционно са противници, се споразумяха да съставят ново правителство, за да се избегнат предсрочни избори след разпадането миналия месец на предишната коалиция на Д5З и крайнодясната "Лига".

Поддръжниците на Д5З гласуват онлайн дали да подкрепят предложената коалиция. Резултатите се очакват по-късно днес.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви в неделя, 1 септември, че се очаква до сряда Италия да има ново правителство благодарение на успешните преговори между Д5З и ДП.

Днес двете партии публикуваха управленска програма в 21 точки. Начело на списъка е ангажимент да се използва следващият бюджет за насърчаване на икономическия растеж, с обещанието това да не застраши държавните финанси. Италия е на второ място в ЕС като съотношение на държавния дълг към БВП (показателите виж по-долу). В управленската програма се отправя призив за повече гъвкавост от страна на Брюксел за преодоляване на "прекалената строгост" на съществуващите бюджетни правила.

Двете партии обещават и да въведат минимална работна заплата, да избегнат планирано повишаване на ДДС върху продажбите и да увеличат разходите за образование, научноизследователска дейност и социални помощи. В програмата се иска още данъчно облагане на дигиталните компании и учредяване на държавна банка за насърчаване на развитието на южните райони на Италия.

При преговорите двете партии се сблъскаха с трудности при преодоляването на историческия антагонизъм между тях. Миналия петък "Пет звезди" дори заплашиха да напуснат преговорите.

Премиерът Конте вече заяви, че работи за кабинет, който да не е съставен само от мъже. Веднага щом състави ново правителство и програма за управление, ще бъде насрочена нова среща между него и президента Серджо Матарела. Ако държавният глава даде одобрението си, новият кабинет ще може да бъде гласуван в парламента в петък.

В опит да вбие клин между "Пет звезди" и ДП отиващият си министър на вътрешните работи и лидер на Лига Матео Салвини каза през уикенда, че новата коалиция ще сложи край на забраната му за плавателните съдове с мигранти, пристигащи от Африка.

"Ако ДП иска да отвори отново вратите и да позволи бизнесът с нелегалната имиграция да започне отново, тя трябва да каже това на италианците", заяви Саллвини.

Самият Салвини предизвика падането на кабинета, насърчен от социологическите проучвания, които прогнозираха победа на неговата партия на предсрочни избори. Движението "Пет звезди", което бе по-големият партньор в управлявалата от миналата година коалиция, обаче се споразумя за съвместно управление с опозиционните демократи.

Основните икономически предизвикателства пред италианското правителство

Новото италианско правителство, сформирано от социалдемократите и антисистемното Движение "Пет звезди", ще трябва да се справи с трудна икономическа конюнктура. Ето основните предизвикателства, които, според Франс прес, го очакват:

Вял икономически растеж

Третата икономика в еврозоната не се представя добре. След техническа рецесия през второто тримесечие на 2018 година (спад с 0,1 на сто през последните две тримесечия), Италия отчете нулев растеж през първите шест месеца на тази година.

За цялата 2019-а Европейската комисия и Международният валутен фонд очакват растеж от едва 0,1 на сто, а правителството залага на увеличение на брутния вътрешен продукт с 0,2 на сто. Някои експерти обаче са още по-песимистично настроени и прогнозират, че Италия би могла отново да изпадне в рецесия.

Италианската икономика е засегната от забавянето в цяла Европа, от напрежението в търговските отношения между Пекин и Вашингтон, но и от предпазливостта на компаниите, които инвестират по-малко, обезпокоени едновременно от развитието на събитията в световен мащаб и от политическата нестабилност.

Безработица и бедност

Макар безработицата да се понижи в началото на годината, тя продължава да засяга 9,7 на сто от активното през юни спрямо 7,5 на сто средно в еврозоната и е много далече от 3,4 на сто, отчитани в Холандия или пък от 5-те процента в Германия.

Сред младежите ситуация е още по-обезпокоителна. Близо 28 на сто от италианците на възраст между 15 и 24 години, които искат да работят, не могат да се включат в трудовия пазар, а това двойно повече спрямо средния показател за Европа от 15,4 на сто.

Пет милиона италианци живеят в абсолютна бедност, а това са 8,4 на сто от населението. Разликата в жизненият стандарт между севера и юга на страната е огромна. В бедния юг 10 процента от домакинствата са в такова положение, докато в северната част техният дял е 5,8 на сто.

Освен да се бори срещу безработицата новото правителство ще трябва да се опита да придаде нова динамика на юга, който се обезлюдява поради липса на заетост и инфраструктура (пътища, училища, комунални услуги).

Колосален дълг

Уравнението се усложнява от колосалния външен дълг на Италия, който възлиза на 2,3 трилиона евро, представлява 132 на сто от БВП и се нарежда след гръцкия.

Брюксел непрекъснато оказва натиск върху Рим да намали бюджетния си дефицит и това доведе на няколко пъти до изостряне на отношенията между ЕК и популистката коалиция, която управляваше досега страната.