Двама души са загинали вследствие силното земетресение от 7,6 по Рихтер, което разтърси Централна Япония, съобщават японските медии, като се позовават на националната полиция. Жертвите са от град Нанао в префектура Ишикава.

Ранени са близо трийсетина души - седем в Хакуи и Сига, други 15 са пострадали в префектура Тояма, а петима в префектура Фукуи. Двама са ранените в префектура Ниигата.

Серията от трусове предизвикаха огромен пожар в град Ваджима, който се намира в същата префектура, която беше най-тежко пострадалият район от природното бедствие. Японската новинарска агенция Киодо съобщи, че шестима души са били затрупани живи под срутили се жилищни сгради в същия град.

Отпадна предупреждението за цунами. Опасността от огромни вълни след мощното земетресение, което удари днес Централна Япония, вече е като цяло изключена, заяви американският Център за тревога при вълни цунами в Тихоокеанския регион, цитиран от Франс прес.

"Заплахата от вълни цунами вече като цяло е изключена", заяви американската служба, цитирана от БТА.

Силно земетресение с магнитуд 7,6 разтърси днес Централна Япония. Бяха издадени предупреждения за опасност от вълни цунами както в Япония, така и в руския Далечен изток. Заплаха от цунами беше обявена и на остров Сахалин, както и във Владивосток.

Първите трусове бяха фиксирани в 16:06 местно време, с магнитуд от 5,7 и 7,6 по Рихтер. Прогнозите бяха и за вълни цунами с височина от 5 метра.

Японските телевизии отмениха новогодишните програми и излъчваха само новини за земетресението и предупрежденията за цунами.

Земетресението в Ишикава е най-мощното в региона от 1885 година, когато са започнали наблюденията.

Американският президент Джо Байдън заяви, че страната му е готова да предостави нужната помощ на Япония след серията от земетресения, които днес разтърсиха острова, предадоха Ройтерс и БТА.

"Като близки съюзници, САЩ и Япония споделят дълбока приятелска връзка, която обединява нашите народи. Ние сме в мислите си с японския народ в това трудно време", каза Байдън.