Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси обширен район по крайбрежието на Японско море в Централна Япония, а в префектура Ишикава беше издадено предупреждение за цунами, съобщиха властите, цитирани от Киодо.

Японската метеорологична служба предупреди, че се очакват 5-метрови вълни по брега на полуостров Ното в Ишикава, където е и епицентърът на труса.

Снимка: AP/БТА

Малко по-късно 5-метровите вълни бяха факт и започнаха да достигат бреговете, съобщи метеорологичната служба на страната, цитирана от Франс прес.

Вълни с височина 1,2 метра достигнаха пристанище Ваджима на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава.

Премиерът Фумио Кишида призова днес за незабавна евакуация на зоните, където бе обявена опасност от цунами, съобщи Киодо.

Снимка: AP/БТА

Кишида заяви, че правителството му ще предаде точна информация за евакуацията, бързо ще оцени действителното състояние на щетите и ще работи съвместно с местните власти за спасяване на човешки животи.

Земетресението, което бе регистрирано около 16:10 ч. местно време, разтърси и сгради в центъра на столицата Токио, добавя БТА.

Снимка: AP/БТА

Епицентърът на земния трус е бил в региона на Ното, като дълбочината му е била малка. Първоначално бе съобщено за магнитуд 7,4.

Снимка: Европейски сеизмологичен център/EMSC

Предупреждения за вълни цунами са издадени още за бреговите райони на префектурите Ямагата, Ниигата, Тояма, Фукуи и Хього. Японското правителство създаде център към премиерската канцелария за справяне с извънредната ситуация.

Спрени са високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония.

Снимка: AP/БТА

Няма отчетени аномалии в работата на атомните електроцентрали в страната. Над 36 000 домакинства останаха без ток.