Две са вече жертвите на наводненията във Венеция, съобщава италианската телевизия Скай Ти Джи 24. Най-малко един човек е бил убит от токов удар в наводнената си къща. В града не работят телефоните, а кметът Луиджи Бруняро поиска да бъде обявено бедствено положение. Жителите и туристите са призовани да не излизат навън.

За днес се прогнозира покачване на водното ниво до 160 сантиметра, след като вчера вечерта то беше 187 сантиметра, след което започна да спада.

Архиепископът на Венеция монсеньор Франческо Мораля посочи, че историческата базилика "Сан Марко" рискува "непоправими" щети. "Базиликата търпи структурна повреда, тъй като равнището на водата се повиши и причинява непоправима щета, особено когато изсъхва в долната част на мозайките и плочките", каза на пресконференция архиепископът.

Вижте снимки >>

Финансовата цена на силните наводнения във Венеция вероятно ще достигне стотици милиони евро, заяви още  кметът на града Луиджи Бруняро, цитиран от Ройтерс.

От българското външно министерство излязоха с препоръка към българските граждани, пребиваващи в Италия или пътуващи за страната, да следят информациите за актуалната ситуация и по възможност да избягват засегнатите райони и най-вече Венеция и околностите.

Проливни дъждове и бури, придружени от силни ветрове, на места със скорост до 113 км/ч, предизвикаха множество наводнения в почти цяла Италия. По информация на българското посолство в Рим ситуацията е критична в много области.

Наводненията във Венеция

Снимки: АР/БТА

Най-засегнати са южните райони, като в някои градове е обявен "червен код" за опасност. Пораженията във Венеция след обилните валежи в града са тежки - освен потънали и изтласкани лодки до бреговете, водата е навлязла и вътре в базиликата "Сан Марко".

Водата е навлязла и вътре в базиликата "Сан Марко"

Снимки: АР/БТА

Съобщава се за два смъртни случая на остров Пелестрина, съобщават от българското МВнР.

Наводненията във Венеция

Снимки: АР/БТА

В Матера училищата са затворени, улиците в града са наводнени, вода и свлачища кал са навлезли в домовете на много домакинства.

В област Пулия след изключително силния вятър и вълните на йонийския бряг, достигащи над 5 метра, има множество изкоренени дървета и срутени покриви. В почти цялата провинция училищата са затворени, а в Лече достъпът до паркове е забранен.

Днес отново се очакват проливни и интензивни дъждове. Има проблеми с телефонните връзки. В някои райони на Южен Тирол през нощта е паднал сняг и снежната покривка на места достига до 40 см. Трафикът е силно затруднен.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Рим на телефони: +39 06 3224640, +39 06 3224643, както и с генералното ни консулство в Милано на телефони: +39 02 84942941, +39 333 7826043.

Наводненията във Венеция

Снимки: АР/БТА