Две руски ракети удариха центъра на втория по големина украински град Харков, при което бяха ранени 17 души, двама от които тежко, и са нанесени сериозни щети на жилища, съобщиха местни служители, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Спасителните екипи претърсваха купчини отломки, за да проверят дали има и други пострадали. Кметът на града описа две "мощни експлозии" и заяви, че най-малко 10 жилища са били повредени.

Службата за извънредни ситуации на Украйна съобщи в приложението Телеграм, че една от ракетите е ударила триетажна сграда. в която преди това се е помещавал медицински център. Пожарите са били потушени в две сгради, жилищни и други постройки са били повредени. Началникът на регионалната полиция Владимир Тимошко заяви пред обществена телевизия, че една от ракетите е паднала на пътно платно.

Службите за спешна помощ публикуваха в интернет снимки, на които се виждат спасителни екипи, които се борят с пожарите, изкачват се по стълби до повредените горни етажи и оказват помощ на евакуираните да се качват в микробуси.

Областният управител на Харков Олех Синехубов съобщи, че 17 души са били ранени. 14 от тях са в болница, включително 2 жени, които са били тежко ранени.

Кметът на Харков Игор Терехов, който също пише в Tелеграм, заяви, че ракетите са ударили "точно там, където няма военна инфраструктура и точно там, където всъщност има жилища".

В ранните часове на тази нощ с дронове откъм Черно море бе атакувана Одеса, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер, цитиран от БТА. Сирените в града се включиха в 1.22 часа и се изключиха в 2.13 часа.

"Вследствие на атаката до момента е известно за трима ранени. Сред тях са 62-годишен мъж, жена на 69 години и млада жена, родена през 1995 година. Лекарите им оказват необходимата медицинска помощ", гласи съобщението на Олег Кипер.

По негова информация е бил улучен жилищен блок, откъдето са евакуирани 130 души.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.