Авиокомпания "Аляска еърлайнс" заяви, че е открила зле фиксирано оборудване на някои от самолетите си Боинг 737 Мах, предаде Франс прес, цитирана от БТА

Предварителни проверки са показали, че зле фиксираното оборудване се вижда на някои от апаратите, посочва авиокомпанията и добавя, че по-задълбочени проверки ще бъдат извършени според инструкциите на Американската агенция за гражданско въздухоплаване.

Авиокомпания "Юнайтед еърлайнс", която има 79 самолета Боинг 737 Мах също обяви, че е открила при проверка на вратите на машините, че там има болтове, които не са достатъчно затегнати.

Общо 171 самолета от гореспоменатия тип са спрени временно от летене по разпореждане на Американската агенция за гражданско въздухоплаване, която поиска да се направят проверки на машините. До това искане се стигна, след като самолет на авиопревозвача, изгуби част от фюзелажа си, който се откърти при излитане.

В петък вечерта вратата на самолета, излитащ от Портланд, щата Орегон, се откъсна по време на вътрешен полет на компанията "Аляска еърлайнс" (Alaska Airlines) със 171 пътници на борда и 6 души екипаж на височина от 5000 метра.

Новият инцидент със самолет "Боинг 737 МАКС 9" (Boeing 737 MAX)  е нов удар за американския самолетостроител, макар и експертите да очакват ограничени последици.

Федералната агенция за гражданско въздухоплаване на САЩ (FAA) поиска в събота 171 самолета от този модел да бъдат спрени за инспекция, коетп засегна основно дейността на компании като "Юнайтед еърлайнс" (United Airlines), "Търкиш еърлайнс" (Turkish airlines) или "Аеромехико" (Aeromexico).