Турският авиопревозвач "Търкиш еърлайнс" временно изтегля петте си самолета "Боинг 737 Макс 9" за проверка, съобщи говорителят на авиокомпанията Яхя Юстюн в социалната мрежа X, предаде Ройтерс. Самолетите ще останат на първото летище, на което се приземят, уточни той.

Авиационните власти на САЩ временно спряха полетите със 171 самолета "Боинг 737 Макс 9" за проверка на безопасността им, след като самолет на американската авиокомпания "Аляска еърлайнс" извърши в петък аварийно кацане, защото панел от фюзелажа му падна по време на полет.

"Директивата на американския авиационен регулатор "изисква от операторите (авиокомпаниите) да инспектират самолетите преди нов полет", се казва в прессъобщение на Федералната агенция за гражданско въздухоплаване на САЩ (FAA), като се изчислява, че тази операция изисква между 4 и 8 часа за всеки самолет, което се очаква да доведе до отмяна на 60 полета днес, посочва Ройтерс.

Според данни, предоставени от компанията "Боинг" на АФП, до момента са въведени в експлоатация около 218 самолета от този модел.

Преди съобщението на американския регулатор американската авиокомпания "Аляска еърлайнс" вече беше приземила всичките си 65 самолета от този модел. Подобна директива за инспекция на всички самолети от модела "Боинг 737 Макс 8", собственост на индийски авиокомпании, издаде вчера и индийският авиационен регулатор.

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) обяви, че ще приложи инструкциите на американската Федерална агенция за гражданско въздухоплаване (FAA), но същевременно уточни, че нито една авиокомпания от ЕС в момента не използва "самолети от засегнатата конфигурация".