Двама души са загинали при експлозия на прототип на хибриден автомобил в южния италиански град Неапол, предаде Ройтерс. Производството на колата е било финансирано по европейски проект, уточнява агенцията.

Проектът "Лайф сейв" има за цел трансформацията на автомобили с конвенционални двигатели с вътрешно горене в хибридни превозни средства, задвижвани поне частично от слънчева енергия. Кола, снабдена с експерименталната технология, обаче е избухнала в пламъци, като инцидентът е имал фатален край за двамата души в нея, добавя БТА.

Мария Витория Прати, учен от Националния изследователски съвет на Италия, е издъхнала от усложнения вследствие на изгарянията от трета степен. Другият в колата - стажантът в екипа й Фулвио Филаче, е починал същата нощ, информира днес говорител на болницата "Кардарели" в Неапол, цитиран от Ройтерс.

Прати и Филаче са били приети в болницата "в изключително тежко състояние", като "по-големи надежди е имало за спасяването на Филаче, като се има предвид, че е по-млад". Това уточни говорителят на болницата - Пиетро Риналди, който допълни, че в крайна сметка усилията на лекарския екип не са се оказали достатъчни.

Прокуратурата в Неапол се опитва да изясни причините, довели до експлозията на хибридния прототип, но засега няма заподозрени, пояснява АНСА.

Изразявайки "огромния шок" и "скръбта си", Националният изследователски съвет на Италия обяви, че е започнал собствено разследване, като координира действията си с правораздаващите органи.