При стрелба пред голям търговски център в Остин, Тексас, е загинал един човек, а друга жертва е с критични наранявания, съобщиха властите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Стрелецът също е починал от огнестрелна рана.

Същевременно новата учебна година започва днес в Тексас - вторият по големина щат след Калифорния, без много от големите училища да са изпълнили нареждането, включено в закон, във всеки училищен кампус да има въоръжени полицаи, предаде АП.

Стрелбата в Остин

На стрелбата в северната част на града са се отзовали полицаи, които открили двама души с огнестрелни рани, съобщи на пресконференция временният началник на полицията в Остин Робин Хендерсън. Единият от пострадалите е откаран в болница с наранявания, които според властите са критични.

Двама души са обявени за мъртви на мястото на стрелбата. Хендерсън заяви, че единият от тях е стрелецът.

Засега полицията не може да установи наличността на връзка между стрелеца и жертвите.

По-рано от службата за спешна медицинска помощ съобщиха, че двамата загинали са възрастни. По-рано властите съобщиха, че други двама души са прегледани за леки наранявания.

Охрана в училищата след трагедията в Ювалди

Нареждането във всеки училищен кампус да има въоръжени полицаи е заложено в щатския закон за безопасност, подписан от губернатора на Тексас Грег Абът. По-рано тази година той отхвърли призивите за контрол върху оръжията въпреки гневните молби на родителите на децата, убити при миналогодишната трагедия в училището в град Ювалди.

На 21 май 2022 г. в началното училище "Роб" в Ювалди 18-годишният Салвадор Рамос застреля 19 деца и две учителки.

В Тексас има близо 9000 държавни училища. Новият закон на щата допуска изключения, но също така не изисква от районите да докладват за спазването му, поради което не е ясно колко училища отговарят на стандарта. По всичко обаче личи, че много от тях не го правят, отбелязва Асошиейтед прес.

Местните училищни власти твърдят, че допълнителното финансиране, което Тексас предоставя на районите по силата на новия закон, възлизащо на около 15 000 долара на учебно заведение, едва ли е достатъчно.

В град Далас, който има повече от 140 000 ученици и е вторият по големина училищен район в Тексас, за всеки допълнителен полицейски служител са необходими още 75 000 долара, каза завеждащият далаския училищен окръг Стефани Елизалде.

"Всички подкрепяме идеята. Най-голямото предизвикателство за всички ръководители обаче е, че това още веднъж е изискване без осигурени средства", подчерта тя.