Двама представители на талибаните в северната афганистанска провинция Бадахшан казаха днес, че двама души са загинали в самолетна катастрофа, а четирима са оцелели, предаде Ройтерс.

Хан Мохамад, ръководител на канцеларията на управителя в провинцията, заяви, че четиримата оцелели пътници в момента са при представители на талибанското управление. Забихула Амири, говорител на провинция Бадахшан, потвърди смъртни случаи, както и броя на оцелелите.

Предполага се, че загиналите са вип персоните на борда, двама руски граждани. 

По-рано представители на Афганистан казаха, че изпращат екип в отдалечения планински район, където полицията получи сигнал за самолетна катастрофа.

Руски авиационни власти съобщиха днес, че регистриран в Русия самолет с шест души на борда е изчезнал тази нощ от радарите над Афганистан.

По-рано стана ясно, че руски частен самолет с шестима души на борда вероятно се е разбил в отдалечен район на Афганистан.

Катастрофата е станала в събота в планински район близо до окръг Зебак в провинция Бадахшан, съобщи регионалният говорител Забихула Амири и добави, че в района е изпратен спасителен екип.

От Москва руските власти за гражданска авиация съобщиха, че е изчезнал самолет Dassault Falcon 10 с четирима членове на екипажа и двама пътници. Самолетът е изпълнявал чартърен полет за бърза помощ по маршрут от Гая, Индия, до Ташкент, Узбекистан, и по-нататък до международното летище "Жуковски" в Москва.

 

Руски официални лица заявиха, че самолетът е собственост на Athletic Group LLC и на частно лице. Асошиейтед прес не успя да се свърже незабавно със собствениците му.

"Самолетът е изпълнявал чартърен медицински полет от Гая (Индия) до Ташкент (Узбекистан) и Жуковски (Русия)", предаде Франс прес, като цитира руски медии. Според руската информационна агенция "РИА" на борда му е имало "прикована към леглото пациентка в тежко състояние" и съпругът ѝ, който е платил за полета. И двамата са руски граждани.

Руското следствие обяви, че започва разследване за "нарушения на правилата за безопасност, довели до смъртта на двама или повече души поради небрежност".