Двама италиански пилоти на военновъздушните сили загинаха днес след като свръхлеките самолети, които те управляваха, се сблъскаха над град Гуидония Монтечелио, североизточно от Рим, съобщи италианската новинарска агенция АНСА. Инцидентът е станал около 12 часа местно време днес.

Като по чудо няма други жертви, след като машините успели да избегнат центъра на града.

Единият от летателните апарати е паднал в поле,докато другият се е разбил на улица между паркирана кола и няколко къщи.

Сблъсъкът между двата самолета е станал на няколко километра от военното летище Гуидония, като част от предварително планирана тренировъчна мисия, в която са участвали общи четири самолета. Няма данни за други лица, замесени в инцидента.

Две сгради бяха евакуирани. При инцидента няма други пострадали. Прокуратурата започна разследване за установяване на случилото се, а премиерът на Италия Джорджа Мелони изказа съболезнования за загиналите пилоти.

Снимка: Скрийншот

"Смъртта на двамата пилоти от ВВС ни изпълва с болка. От името на правителството изразявам дълбоки съболезнования на близките им, колегите и ВВС. Нашите молитви са към тях", заяви Мелони.

"Чудо, истинско чудо! Или по-скоро героизъм, качества на пилота да се приземи по единствената възможна траектория, с която да избегне да засегне сгради и да предизвика жертви. Улицата беше много тясна. Само с умения може да се избегне трагедията. Ние сме град, създаден заради летището на ВВС. Бяхме свикнали да чуваме и виждаме самолети над нас, но не можехме да предположим, че ще се случи това", коментира кметът на Гуидония Монтечелио Мауро Ломбардо.

Загиналите пилоти

Една от двете жертви е от Верона: майор Марко Менегело, роден в Леняго на 18 август 1977 г. Той е постъпил във военновъздушните сили през 1999 г. В 60-о крило на Гуидония той е бил полетен инструктор на самолет: U208A, Glider G103 с 2600 летателни часа, извършени и в операции извън националните граници, съобщават италиански медии

Другата жертва е Джузепе Чиприано, роден в Таранто през 1975 г. Той беше влязъл във военновъздушните сили през 1996 г., като в 60-о крило на Гуидония той е бил пилот-инструктор на следните самолети: U208A, Glider G103, MB339-CD. Имал е 6000 летателни часа, извършени и в операции извън националните граници.