Два дрона раниха шестима души в Египет, а Израел обвини за атаката йеменските шиитски бунтовници хуси, подкрепяни от Иран, обобщава Франс прес.

Първо неидентифициран дрон се разби край сграда в района на болницата в град Таба, на брега на Червено море, в североизточната част на Синай, където има пропускателен пункт с Израел. Шестима души бяха леко ранени, заяви египетски военен говорител.

Втори дрон е бил взет под прицел, докато е бил извън египетското въздушно пространство в залива на Акаба, йордански град, близо до Таба, и някои от отломките от дрона са паднали в необитаема зона в Нуейба, на Синай.

Израелската авиация заяви, че е осуетила въздушна заплаха в зоната на Червено море е прехванала вражески цели.

Лиор Хаят, говорител на израелското министерство на външните работи, обвини хусите, че са изстреляли дроновете, за да навредят на Израел.

Кадри, разпространени в местни медии, показват повредена сграда и няколко коли в Таба, предава БТА.

Синайският полуостров граничи и с ивицата Газа, и с Израел.

Световната здравна организация вече не поддържа връзка със своя персонал, здравни заведения и други партньори в обсадената ивица Газа, съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БТА.

"Тази обсада ме кара да бъда сериозно загрижен за тяхната безопасност и за непосредствените рискове за здравето на уязвимите пациенти", написа Тедрос в социалната мрежа Екс. "Настояваме за незабавна защита на всички цивилни граждани и за пълен хуманитарен достъп".

Във втори пост той написа само: "Защо?"

Вчера Палестинската телекомуникационна компания съобщи, че комуникационните и интернет услугите в Газа са прекъснати поради бомбардировките на израелската армия. Палестинският "Червен полумесец" също написа в Екс, че е загубил връзка с всички оперативни центрове и екипи в крайбрежната ивица с над два милиона жители.

Вчера израелските сили обявиха, че са готови да разширят наземните си операции в ивицата Газа срещу ислямистката организация "Хамас". През последните няколко часа военните съобщиха, че вече са засилили операциите в Газа, която е напълно отцепена след мащабното нападение на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Същевременно израелските военни предупредиха на международните новинарски агенции Ройтерс и Франс прес, че не могат да гарантират безопасността на техните журналисти, действащи в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Двете медии поискаха от израелските сили гаранции, че техните журналисти няма да бъдат взети под прицел при израелски удари в палестинската територия. В отговор на което израелските сили казаха, че не могат да гарантират безопасността на журналистите. Израелските военни допълниха че "Хамас" нарочно действа близо до цивилни и журналисти. Израелските сили също така предупредиха, че интензивни удари по цели на "Хамас" може да нанесат щети на околни сгради и че ракети на "Хамас" може да се отклонят от траекторията и да убият цивилни в ивицата Газа.

Израелските сили призовават медиите да предприемат необходимите мерки, за да гарантират безопасността на журналистите си, действащи в Газа.

Комитетът за защита на журналистите заяви, че най-малко 27 журналисти са убити от началото на войната на 7 октомври, като повечето са паднали жертва в Газа, но има убити журналисти и в Израел, и в Южен Ливан. От тях 22 са палестинци, 4 са израелци и един е ливанец.

Междувременно правозащитната организация "Хюман райтс уоч", заяви, че прекъсването на комуникациите в ивицата Газа рискува да скрие масови жестокости, предаде Франс прес.

"Прекъсването на комуникациите в ивицата Газа, подложена на интензивни израелски бомбардировки, рискува да послужи за прикритие на масови жестокости", предупреди правозащитната организация. "Това прекъсване на информацията рискува да послужи за прикриване на масови жестокости и да допринесе за безнаказаността за нарушенията на човешките права", заяви представителката на организацията, изследователката и защитничката на дигиталните права Дебора Браун.