Поддръжникът на групировката "Ислямска държава" Рахмат Акилов бе осъден на доживотен затвор за нападението с камион в Стокхолм, при което миналата година загинаха петима души, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Съдът намира, че обвиняемият виновно е извършил терористичен акт, като е извършил пет убийства и е създал заплаха за обществеността", заяви Стокхолмският окръжен съд.

Той бе признат за виновен и за 119 опита за убийство.

Съдът разпореди, че при евентуално излизане от затвора Акилов ще бъде експулсиран от Швеция и ще има окончателна забрана да стъпва на шведска територия. Доживотните присъди в Швеция обикновено биват смекчавани. На практика лицата, получили най-тежката присъда по наказателния кодекс на Швеция, лежат средно по 16 години в затвора.

В показанията си по време на делото 40-годишният етнически узбек, кандидат за убежище, каза, че е искал да накаже Швеция за присъединяването й към коалицията срещу "Ислямска държава". На 7 април 2017 г. той открадна камион за бира и прегази хора на оживена пешеходна улица, отнемайки живота на трима шведи, включително 11-годишно момиче, един британец и една белгийка. Ранени бяха 14 души.

"Ислямска държава" така и не пое отговорност за този атентат.