Стремежът да доставим на Украйна един милион снаряда остава политическа цел, за която продължаваме всеки ден да полагаме усилия. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел, цитиран от БТА.

По неговите думи е възможно целта да не бъде постигната в поставения първоначално срок до края на първото тримесечие догодина.

Той се позова на данни на Европейската комисия, според които в ЕС има производствени възможности за осигуряването на тези количества снаряди. Борел поясни, че това показва нуждата правителствата да дават поръчки на заводите, за да се произведат въпросните количества.

По неговите думи досега Брюксел е изпълнил около 30 на сто от целта си и Украйна е получила около 300 хиляди снаряда. Той добави, че са подадени поръчки за производството на още 120 хиляди снаряда и тези данни постоянно нарастват.

Подкрепата за Украйна трябва да се разглежда в дългосрочен план. Всички се съгласиха, че трябва да направим повече и по-бързо. Отбелязах, че е спешно военната помощ за Украйна да се повиши, добави Борел.