Президентът на САЩ Доналд Тръмп омаловажи ново допитване, в което сериозно изостава от съперника на изборите през ноември Джо Байдън, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Първо и преди всичко, не съм в губеща позиция, защото това са фалшиви допитвания", увери Тръмп в интервю за Фокс нюз в отговор на въпрос за допитване, в което изостава с осем пункта от Байдън - 41 на 49 процента.

"Байдън е неспособен да върже две изречения", заяви Тръмп, който все пак не отговори пряко на въпрос дали смята, че противникът му е сенилен.

"Не искам да казвам това, бих казал, че не е компетентен да е президент. За да си президент, трябва да имаш бърз ум, да си солиден и много други неща. Той дори не излиза от подземието си", каза Тръмп.

Президентът имаше предвид, че 77-годишният Байдън прекарва повечето си време затворен в резиденцията си в щата Делауер и се затруднява да даде тласък на предизборната си кампания за Белия дом.

Тръмп отказа да се съгласи и с извод от допитването на Фокс нюз, че избирателите го смятат за по-малко компетентен от Байдън. Той предложи този въпрос да се реши с тест за интелектуален капацитет за двамата прехвърлили 70-те години кандидати.

Друго публикувано днес допитване на Ей Би Си и в. "Вашингтон пост" дава още по-голяма преднина на Байдън спрямо Тръмп в избирателните нагласи - 55 на 40 процента.

Тръмп продължава да плаща скъпо за управлението си на кризата с новия коронавирус, като одобрението на политиката му е спаднало до 39 процента, а недоволните от него са 57 процента, отбелязва АФП.