Одобрението на нигерийския президент Бола Тинубу на допълнителен бюджет, в който са заделени милиони долари за президентска яхта и спортни автомобили за съпругата му и висши държавни служители, отново разпали гнева на обикновените нигерийци заради нарастващото според тях икономическо неравенство, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В сряда Тинубу подписа закона за бюджета, в който се отпускат 38 млн. долара за президентския въздушен флот и други ремонти. Около 6,1 млн. долара, предвидени по-рано в бюджета за яхтата, бяха разпределени от законодателите за "студентски заеми" - с одобрението на Сената.

Военноморските сили на страната заявиха, че са приели доставката на яхтата, но "тя не е платена".

Говорителят на президента Анжури Нгелале защити допълнителния бюджет като служещ за "укрепване на архитектурата за сигурност на Нигерия и за справяне с дефицита на критична инфраструктура на Нигерия, наред с други съображения".

Говорителят заяви, че около 30 % от парите ще бъдат изразходвани за сигурност, а други 35 % - за "осигуряване на критична инфраструктура".

Неотдавна 460-членният парламент на страната потвърди, че всички законодатели ще получат по един нов джип, за който се съобщава, че струва повече от 150 000 долара на всеки. Депутатите заявиха, че автомобилите ще им помогнат да вършат по-добре работата си.

Нигерия, една от най-бедните страни в света, в момента е свидетел на това как цените на хранителните продукти продължават да се покачват до рекордно високи стойности. Расте и разочарованието на обикновените нигерийци, които виждат как политиците получават огромни заплати, докато други, като медицинските специалисти, често трябва да стачкуват в знак на протест срещу мизерните си доходи.

Профсъюзите се борят да накарат правителството да повиши минималната заплата за държавните служители от 67 долара месечно. До увеличението на заплатите през 2019 г. се стигна, след като работниците организираха протести.