Страните донори от Зеления фонд, финансовия инструмент на Парижкото споразумение за климата, се събират днес и утре в Париж с амбицията да съберат между 9 и 10 милиарда долара, за да компенсират оттеглянето на САЩ, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Според изпълнителния директор на фонда Яник Глемарек вече са осигурени 7,5 милиарда долара, обещани от някои страни донори, към които се очаква да се добавят вноски от страни, които още не са ги обявили за периода 2020-2023 година, сред които Япония - основен донор на предишния фонд.

Двайсет и пет делегации ще участват в срещата, домакин на която е френското министерство на икономиката и финансите.

За да се компенсира отсъствието на САЩ, които се оттеглиха от Парижкото споразумение за климата след идването на власт на Доналд Тръмп през 2017 година, осем страни решиха да удвоят вноските си, сред които Франция, Великобритания, Германия, Канада и Норвегия.

Вашингтон, който се беше ангажирал да участва с 3 милиарда долара при учредяването на първия Зелен фонд, в крайна сметка е внесъл само 1 милиард, обясниха френски източници. В резултат на това за предходния период фондът получи едва 7,5 милиарда долара.

Зеленият фонд беше учреден преди две години в подкрепа на развиващите се страни при прехода им към икономически модел с по-малко парникови емисии. Досега той е оказал помощ за 111 програми в стотина страни.