Злото по света не е причина да отнемаме оръжието на граждани, които спазват закона, заяви бившият президент на САЩ Доналд Тръмп на годишното събрание на Националната оръжейна асоциация (NRA) на САЩ в Хюстън, Тексас, което се провежда само дни след стрелбата в училище в град Ювалди в същия щат, предаде Ройтерс.

"Съществуването на зло в нашия свят не е причина да отнемем оръжието на спазващите закона граждани", каза Тръмп от сцената на конгресния център в Хюстън.

Губернаторката на Южна Дакота, републиканката Кристи Ноъм, призова присъстващите да не отстъпват в борбата си срещу оръжейния контрол.

Губернаторът на Тексас Грег Абът, също републиканец, както и неговият заместник Дан Патрик се отказаха да говорят пред присъстващите. Патрик обясни, че не иска да увеличава болката и тъгата на семействата и всички опечалени в Ювалди.

Решението на Националната оръжейна асоциация на САЩ да проведе най-голямото си ежегодно събиране е част от десетилетна стратегия за устояване на натиска за контрол над огнестрелните оръжия, който продължава още от стрелбата през 1999 г. в гимназия в Колорадо.

Междувременно пред конгресния център в Хюстън беше проведен протест с настояване за контрол на продажбата на оръжие.

"Защитете децата ни, не оръжията" и "Вашето хоби не струва колкото живота на нашите деца", пишеше на някои от издигнатите плакати.

Протестиращите, около 500 души, носеха също кръстове и снимки на жертвите на стрелбата в началното училище. Те скандираха "НОА, върви си" и "Позор, това можеше да са вашите деца".

21 души, в т.ч. 19 деца, бяха убити при стрелбата във вторник в начално училище в Ювалди.