Американският президент Доналд Тръмп възобнови своята предизборна кампания, като участва в първия си митинг, откакто обяви, че се е заразил с коронавирус, предадоха световните агенции.

"Чувствам се толкова силен", каза Тръмп пред хиляди свои поддръжници в Санфорд, щата Флорида.

Всички снимки от събитието вижте тук >>

Малко преди това от Белия дом разпространиха становище от лекаря на президента - д-р Шон Конли, според когото Тръмп е дал отрицателен резултат няколко поредни дни. Отрицателните тестове и други клинични и лабораторни данни са довели медика до заключението, че държавният глава не е заразоносител.

На митинга Доналд Тръмп отново заяви, че вече е "имунизиран" срещу COVID-19 въпреки опасенията на учените, че имунитетът при прекарали болестта пациенти може да е краткотраен.

"Вече минах през това", каза президентът. "Ще целуна всички в публиката. Ще целуна . . . красивите жени. Ще ви дам една голяма, сочна целувка", каза Тръмп. "Рисковано е, но трябва да излезеш навън", заяви той и изрази радостта си, че вече не е "затворен".

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

Президентът похвали Флорида, че е "отворена за бизнес", отново настоя за отваряне на училищата и нормализиране на икономиката и заяви, че САЩ са "напът да имат 100 милиона ваксини преди края на годината".

Снимка: БТА/АП

Снимки показаха, че Тръмп не носеше маска, когато заминаваше за Флорида - ключов щат за изборите през ноември. Той пристигна без маска на митинга в Санфорд. Повечето хора на проявата, проведена на открито, бяха без маски и стояха плътно един до друг. Митингът беше първата от шест предизборни прояви, планирани от Тръмп за тази седмица.

Снимка: БТА/АП

Байдън увеличава преднината в Уисконсин и Пенсилвания

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън увеличи преднината си пред президента Доналд Тръмп в щатите Уисконсин и Пенсилвания, които могат да имат решаващо значение за изхода от изборите през ноември, показват проучвания, цитирани от Ройтерс.

Според анкетите на Ройтерс/Ипсос Байдън води пред Тръмп със 7 пункта в двата щата. Преди седмица демократът имаше преднина от 6 пункта в Уисконсин и 5 в Пенсилвания.

Последните социологически данни на Ройтерс/Ипсос в други четири щата, които ще играят важна роля за това кой ще победи на президентските избори на 3 ноември, също показват преднина за Байдън. Във Флорида демократът води с 4 пункта пред републиканеца Тръмп, в Аризона - с 2 пункта, в Мичиган - с 8 пункта, а в Северна Каролина двамата са с изравнени позиции според допитванията.

Байдън проведе предизборна проява в Охайо в опит да разшири своята подкрепа в щат, който е смятан за непосилен за спечелване от демократите, след като Тръмп победи там с голяма разлика на изборите преди четири години, предаде Асошиейтед прес.

Бившият вицепрезидент наблегна на икономическо послание и изтъкна своите постижения, а представи Тръмп като президент, който е изоставил избирателите от работническата класа.

"Аз не преценявам хората по размера на банковата им сметка. Вие и аз преценяваме хората по силата на характера им, по тяхната честност, по тяхната смелост", каза Байдън пред работници от автомобилната промишленост в Охайо, като похвали профсъюзите и настоя, че представлява ценностите на работническата класа.

Изборните власти в Калифорния в спор с Републиканската партия

Изборни служители в Калифорния казаха, че са поискали от ръководството на Републиканската партия в щата да премести "неофициални" и "неразрешени" кутии за пускане на бюлетини, поставени от партията на няколко места в нарушение на щатското изборно законодателство, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Говорител на Републиканската партия в Калифорния призна, че партията е поставила неуточнен брой свои кутии за събиране на бюлетини, но настоя, че това е законно и че тя няма намерение да ги махне.

Спорът избухна, след като щатски изборни служители са получили съобщения за подобни кутии в поне три окръга в Калифорния. Според щатските изборни власти тези кутии са незаконни, а бюлетините трябва да бъдат пратени по пощата или събрани на официални места за гласуване.